Bøger / faglitteratur til børn

Danmarks fyrtårne og fyrskibe : beskrivelse og historie fra 1560 til i dag


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2011

af

af

Søren Møller

d. 10. maj 2011

En grundig guide for turister og søfartsinteresserede til samtlige danske fyrtårne fra de mindste til de største.

Der indledes med en udførlig beskrivelse af Fyr- og Farvandsvæsenets historie. Derefter beskrives alle 170 danske fyr med hvert tårns historie, funktion for søfarten, arkitektur, tekniske data og adgangsforhold, hvis man vil besøge stedet. Desuden er der en beskrivelse af de 25 fyrskibe, som lå opankret i danske farvande fra 1829 til 1988. Der sluttes af med en meget detaljeret litteraturliste og et stedregister. Illustreret med mange farvefotos, bl.a. således at hvert eneste fyr vises på ét eller flere fotos.

Bogen udkom første gang i 2001. I den nye udgave er grundteksten den samme, men der er lavet nogle rettelser og tilføjelser, uden at det gør 1. udgaven uanvendelig. Desuden er nogle af 1. udgaves billeder skiftet ud med andre billeder af de samme motiver, men i lidt skarpere og bedre belyste optagelser. De øvrige bøger om emnet dækker udvalg af fyrtårne. Således: Lars Bugge: Kort og godt om danske fyrtårne, 2001, der omtaler 31 af de mest markante tårne, og Peder Svendsen: Fyrtårne : Jyllands Vestkyst, 2003, der beskriver 8 fyr, og Peder Jensen: Lys langs kysten, 2009 med 58 udvalgte tårne. I Det kgl. danske Fyrvæsen 1560-1927, 1927, beskrives meget grundigt alle danske fyrs tilstand indtil 1927.

Den ultimative guide for turister og søfartsinteresserede til samtlige danske fyrtårne.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2001

af

af

Knud Weile

d. 22. maj 2001

Satellitter og elektronik er ved at gøre vore fyrtårne arbejdsløse, og i løbet af kort skal der tages stilling til, hvad der skal ske med disse markante og ofte smukke monumenter i landskabet. Forfatteren til årets anden bog om fyrtårne (tidligere er udkommet den noget mindre og selektive Kort og godt om danske fyrtårne) beskriver i sin bog de 173 fyr i Danmark, der ikke er simple master. Hvert fyr(tårn) er vist på et foto og beskrives i en kort tekst med alle relevante oplysninger. Der gives anvisninger på placering og adgangsveje, og forfatteren giver udtryk for sine markante og ofte morsomme personlige meninger om fyret m.m. Der suppleres med stof om Fyr- og Farvandsvæsnets historie og de danske fyrskibe, og bogen afsluttes af en imponerende annoteret litteraturliste. Dette er BOGEN om de danske fyr for den virkeligt interesserede, der her i bogen eller i litteraturlistens mange værker kan få alt at vide om emnet. Bogen er samtidig en registrant over den samlede danske fyrpark ved årtusindskiftet, hvor mange af fyrene faktisk er beskedne bygninger godt skjult i kystlandskabet, og kun et fåtal er de imponerende og kendte fyrtårne. Den vil blive et nyttigt og vigtigt opslagsværk, når man lokalt skal tage stilling til, om man vil bevare de overflødiggjorte fyr.


Jyllands-posten

d. 27. juni 2001

af

af

Ann Nissen

d. 27. juni 2001


OZ

Årg. 73, nr. 11 (2001)

af

af

de OZ4TP

Årg. 73, nr. 11 (2001)


Fortid og nutid

2002, h. 1

af

af

Karl Peder Pedersen

2002, h. 1