Bøger / skønlitteratur / roman

Dagens lys


Beskrivelse


Arthur kommer i vanskeligheder og skal fragte en mistænkelig bil over grænsen til Tyrkiet. Han bliver fanget af grænsepolitiet og skal lege spion, fordi de frygter et kup er undervejs.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

C. H. Henriksen

d. 19. dec. 2018

Dagens lys fra 1962 må siges at høre til de svagere blandt Eric Amblers bøger. Dens handling udspiller sig i Grækenland og Tyrkiet, hvor en noget blakket eurasier halvvejs tvinges til at smugle våben over grænsen til Tyrkiet. Han opdages i tolden og tvinges nu af det tyrkiske efterretningsvæsen til at udspionere sine arbejdsgivere, som formodes at konspirere mod regimet, den officersjunta, den væltede præsident Menderes. Simpson, som manden hedder, udfører trods sin noget overdrevne frygt arbejdet godt, men herved afsløres, at forbryderne ikke er konspiratorer, men juveltyve, som udfører et heldigt indbrud på et museum i Istanbul, heldigt, hvis det ikke havde været for Simpson. Handlingen er egentlig ganske spændende, med de særlige ambler'ske kvaliteter. Simpson bliver aldrig nogen egentlig anti-helt i læsernes øjne, som det ses andre steder hos forfatteren, og et forsøg på at vise det tåbelige i efterretningsvæsens-virksomhed, det bliver alt for nemt til overdrevenmistænksomhed og spioneren, falder til jorden. Det er en Ambler, som kan købes, men lige så let undværes.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2014

af

af

Stine Grabas

d. 11. juli 2014

Sober spændingsbog oprindeligt fra 1962. Henvender sig til den modne mandlige læser men alle kan være med.

Arthur Simpson er en luset kujonagtig person, som hægter sig på turister og snyder dem. Da Harper tager ham i at stjæle rejsechecks bliver han presset til at skulle køre en mistænkelig bil fra Grækenland over grænsen til Tyrkiet. Ved grænsen bliver han fanget af politiet og han bliver her presset til at samarbejde. Myndighederne har mistanke om et politisk kup, men Harper og slænget har planlagt noget ganske andet. Bogen fik The Edgar Award i 1964 for bedste roman og blev senere filmatiseret med titlen "Topkapi". Antihelten Arthur er hovedessensen i bogen og hans aparte handlemåde er nok til at gøre romanen læseværdig, men spændingen forbliver lidt tam. Ambler skrev stribevis af bøger, men er ved at gå i glemmebogen.

Denne udgivelse ser ud til at være identisk med den danske udgivelse fra 1970, som kun ganske få biblioteker har. På krimisiden har vi Sayers til at skrive sobre krimier og Ambler her kan gives til samme lånere.

Identisk genudgivelse, hvor de modne mænd skal findes som læsere. Jeg vil vove at påstå, at tiden har løbet lidt fra den i forhold til de mange spændingsromaner, der kommer for tiden. Som sådan udmærket bog, hvor underholdningen findes i antihelten Arthur.


Politiken

d. 17. okt. 1970

af

af

Ib Christiansen

d. 17. okt. 1970


Information

d. 3. okt. 1970

af

af

Lisbeth Hertel

d. 3. okt. 1970


Aktuelt

d. 21. dec. 1970

af

af

Claus Rude

d. 21. dec. 1970