Bøger / skønlitteratur til børn / sjove bøger

Da far var knægt


Beskrivelse


Far skal fortælle godnathistorier for knægten, og han fortæller om "de gode gamle dage", da der var sammenhold, rigtige drenge og piger til. Måske overdriver han en lillebitte smule ...

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 1999

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 23. aug. 1999

Alle kender historier og vittigheder om "de gode, gamle dage". Historier fulde af kandiserede minder og voldsomme overdrivelser. Dette er temaet i Ringtved og Riis' veloplagt vanvittige billedfortælling. Forfatter og tegner nøjes ikke med at mindes dengang, hvor sneen lå meterhøj, når man skulle ud med aviser om vinteren eller hvor nøjsomme og stræbsomme, man var i gamle dage. Det sjove er, at der også ironiseres vildt over sociale og opdragelsesmæssige aspekter. Det gøres så finurligt, at alle børn kan genkende elementer fra de voksnes nostalgiske beretninger, men samtidig eskalerer fortællingerne så voldsomt, at sentimentaliteten udstilles og gøres til grin. Der er "münchausensk" snit over vrøvlet – vilde, vanvittige overdrivelser og alligevel en kerne af alvor. For det kan være irriterende, når selvgode voksne med hele erfaringens tyngde bag sig moraliserer børn og unge til halvdårlig samvittighed. For eksempel øgenavne – det brugte man ikke i gamle dage. Snot-Svend blev ikke drillet selvom han spiste bussemænd. Han hyggede sig ved spejderbålet sammen med Pis-Irma og Gurli-Gulvklud. Og der var et skær af lykke omkring dem. Se, det var sammenhold. En skæg og tankevækkende opsang. Velegnet til alle over 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 23. aug. 1999

Dejlig og sjov billedbog for børn fra 5 år. Far skal fortælle godnathistorie for knægten, og i denne spinkle men velfungerende ramme fortælles et par håndfulde løgnehistorier om fars barndom. Se det var dengang man forstod at bruge sin sunde fornuft, overdrivelserne er store, julehygge, øgenavne, skolen og svedere og sammenholdet i gamle dage står bl.a. for skud. Teksten er morsom, opfindsom og levende, og dejligt ligefrem at oplæse (og overdrive). Billederne er groteske, lidt fortegnede med en lidt løs og karikaturlignende streg. Farven er pålagt med samme løse hånd præget af brune, gyldne og røde farver, hvilket passer fint til de "gamle dage". En vellykket billedbog, som vil more mange børn og voksne, og give anledning til snak om det med de "gode gamle dage" og overdrivelser. Bogen er i fin familie med den teatersportsleg der hedder: "Jo værre jo bedre" og Carl Quist Møllers løgnehistorier.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2004

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 26. jan. 2004

Da far her var knægt, var der ingen bøger, som turde gøre grin med, dengang far var knægt. Det er så bare heldigt for tidens børn, at der nu er kommet en rablende morsom, bindegal og ret surrealistisk billedbog og oplæsningsbog, der gør det! Første side viser historiens barske fortællerfar med en lille skræmt knægt på skødet, og inden vi kommer til sidste billede, hvor sønnen er faldet i søvn på gulvet, er læsere, oplæsere og lyttere kommet langt omkring i faderens barndomserindringer, der næsten får Münchhausen til virke troværdig. Hvert opslag er en afrundet fortælling om bl.a. skole, sammenhold, snevejr, snot og sparsommelighed med en tekst, der både er bragt videre fra forrige side og samtidig får historien til at eskalere yderligere, og her bidrager illustrationerne på bedste vis til at gøre det hele endnu vildere, skørere og absurd. Det er respektløs underholdning af høj klasse for oplæsere, lyttende børn fra 5-9 år og også de yngste selvlæsere vil nyde historien. Bogen lever til fulde op til den serietitel, som kobles på en række bøger, der tidligere er udgivet som billedbøger. I serien indgår Kys mig, jeg hader dig af samme forfatter samt fire titler af Kim Fupz Aakeson. Mht. illustrationerne så er Claus Riis' herligt fabulerende streg også kendt fra seriens Poulsens pirater.


Weekendavisen

d. 8. okt. 1999

af

af

Pernille Stensgaard

d. 8. okt. 1999