Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Caritas' hemmelighed : på jagt gennem historien


Beskrivelse


Jonathan er på ferie hos sin bedstefar i det indre København. Spøger det? Eller er der en anden forklaring på det grædende barn, kvinden der efterlader våde spor. En tidsrejse via syv stykker magisk kridt og en tavle bringer os bl.a. tilbage til Christian IV's kroning og til et lille møde med H.C. Andersen i 1840, inden gåden måske kan løses.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2009

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 16. apr. 2009

En spændende roman om tidsrejse i København, kontant og spændende læsning for børn fra 10 år, også egnet til oplæsning for børn fra 8 år, fx i indskolingen.

En lille overskuelig roman om en dreng på besøg hos bedstefar i det indre København. Spøger det? Eller er der en anden forklaring på det grædende barn, kvinden der efterlader våde spor. En tidsrejse via syv stykker magisk kridt og en tavle bringer os tilbage til Christian den Fjerdes kroning og til et lille møde med H.C. Andersen i 1840, og mysteriet, som rummer en barsk og bestialsk sag, løses. Bedstefar tager også sit barnebarn med til 1968, da han mødte mormor. Der er også en barsk sidehistorie om bedstefars overbo, der tager med tilbage i fortiden og stjæler, og får fortidens meget barske straf. Bogens sprog er kontant, velfungerende og tidstypisk. En række stregtegninger i en gammeldags og præcis stil, passer meget godt til tekstens beskrivelser. Bagest et par sider om forfatterens arbejde med bogen, fx hvad er faktuelt?, og hvad er digt? Fin forside, og lidt for lang, men dækkende bagsidetekst, passer til bogens indhold.

Vi har bøger om tidsrejser, som fx bøgerne om Ziggy og Erik Menneskesøn, men her kommer vi mere rundt i flere forskellige tider, og bogen får antydet noget om forskellige livsvilkår til forskellige tider.

Fin, kontant og vellykket roman for målgruppen. Bogens historie fortælles effektivt og underholdende, men efterlader også plads til eftertanke. En bog som denne kan motivere til interesse for historien og dialog om fx gamle dages levevilkår mod vores i dag.