Bøger / faglitteratur

Bundet på hænder og fødder : Tyendeloven 1854-1921


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Socialhistorisk beretning om de ufrie forhold der rådede for ca. 20 procent af den danske befolkning som var underkastet Tyendeloven 1854-1921, fx tjenestefolk, karle og stuepiger.

Indhold

Side 77-95: Tyendelov af 10. Maj 1854


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2020

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 25. juni 2020

Socialhistorisk bog som retter et skarpt fokus på den danske tyendelov, som i perioden 1854 til 1921 gør 20 procent af den danske befolkning ligeså ufri som før enevældens afskaffelse og gennemførelsen af den første danske grundlov i 1849. Til dig som er historisk interesseret.

Med den første grundlov i 1849 var alle danske langt fra lige. Stemmeretten gjaldt kun mænd med en vis indtægt, og kun ca. 20 procent af befolkning havde således stemmeret. Stemmeretten gjaldt fx ikke "Fruentimmere, folkehold, forbrydere, fjolser og fattige". Sådan skriver forfatteren i sin bog om tyendeloven. Hvem var så tyende? Det som adskilte tyende fra frie mennesker, var ikke det, de arbejdede med, eller hvor meget de tjente, men det var alene måden, de var ansat på. Hvis du var ansat, hvor en del af din løn var kost og logi, fx tjenestefolk, lærlinge, karle og piger, var du omfattet af tyendeloven. Bogen har overskrifter som "Hvordan herskabet behandlede sit tyende", "Fattigdommen", "Skudsmålsbogen" og "Tyendeloven bliver ophævet". Forfatteren citerer fra bøger og skrifter i sammenhæng med tyendelovens paragrafer, fx fra Emma Gad og Martin Andersen Nexø. Tyendeloven er gengivet sidst i bogen, som har illustrationer af Bob Katzenelson.

Tankevækkende og informativ bog om en uhyggelig anderledes social virkelighed i Danmark med tyendeloven 1854-1921.

Om sociale forhold i perioden findes fx Tjenestepigerne.