Bøger / faglitteratur / bibliografier

Bronzer i bybilledet : græsk og romersk skulptur i antikkens Rom


Beskrivelse


Med Plinius den Ældre (23-79 e.Kr.) som hovedkilde klarlægges, hvordan og til hvilke formål de antikke bronzer blev produceret, hvordan de kom til Rom, og hvad mødet med grækernes bronzekunst kom til at betyde for det romerske bybillede - også sidenhen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2009

af

af

Jette Andreasen

d. 15. okt. 2009

Græske og romerske skulpturer i bronze belyses her på en måde, så emnet også bliver tilgængeligt for kunstinteresserede med en vis viden om antikken, selvom bogen i udgangspunktet er for fagfolk.

I 2.-1. århundrede f.Kr. foregik en intens import af kunst til Rom fra Grækenland. De græske statuer er siden gået tabt, men de befolkede oprindeligt bybilledet, blev brugt politisk af kejserne og fik stor indflydelse på romersk kunst helt op i renæssancen. Det er emnet for bogens 1. del og hovedkilden er Plinius den Ældres Naturalis Historia, hvis 34. bog bl.a. behandler bronzeskulptur. Fremstillingen kommer rundt om både den kunstneriske udvikling fra idealisme til realisme, statuetyper som guder og æresbuer, kejsernes monumentale brug af kunst og selve fremstillingsprocessen. Der refereres til andre kilder og nye fund. I 2. del findes Plinius' tekst for første gang oversat til dansk i sin helhed, og her suppleret af mindre tekster fra Cicero til Vasari. Den gennemillustrerede bog er en videnskabelig afhandling med noteapparat og omfattende litteraturliste, men den er skrevet i et medrivende sprog, der er alment tilgængeligt.

Bøger om antikkens kunst berører bronzeskulptur, men der findes tilsvarende detaljeret fremstilling, hvor ikke mindst forholdet mellem græsk original og romersk kopi belyses.

Fint formidlet forskning om de forsvundne antikke græske bronzer og deres indflydelse på romersk kunst.