Gå til indholdBøger / faglitteratur

Bornholms historie : fra oldtiden til år 1900


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

224 sider

Udgivet

2008

Målgruppe

til voksne


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 25. nov. 2008

Denne omfattende og alvidende gennemgang af Bornholms historie fra oldtiden til år 1900 henvender sig til læsere, der vil have et overblik.

Forfatteren fortæller Bornholms historie fra oldtiden til 1900 i lange linjer, hvor der alligevel er plads til de gode historier. Den foreliggende udgave er en omskrivning til et nutidigt og mere læsevenligt sprog. Desuden er den blevet forkortet med ca. en tredjedel. Bogens forord er skrevet af den bornholmske historiker dr.phil. Ebbe Gert Rasmussen, som i sin forskning bl.a. har korrigeret J.A. Jørgensens opfattelse af befrielsen fra det svenske herredømme 1658. J.A. Jørgensen var en begavet, historieinteresseret lærer, der i kraft af sin store historiske interesse blev den første leder af Bornholms Museum.

Originaludgaven udkom år 1900-1901, og den blev genudgivet i 1980. Originaludgaven indeholder bl.a. en oversigt over kilder til bogen samt rettelser, som ikke er medtaget i nyudgivelsen. Der er ikke siden J.A. Jørgensens bog skrevet en samlet version af Bornholms historie.

Dette er en genfortælling og bearbejdning af en amatørhistorikers værk. Sprogligt tager det ikke skade, næsten tværtimod, men da værket er reduceret med skønsmæssigt en tredjedel må det ikke gå ud over originaludgaven. Nærværende udgave skal læses som en spændende og indtagende beretning om en landsdels historie og ikke som et akademisk værk, da den senere historiske forskning har korrigeret flere af forfatterens oprindelige synspunkter.Informationer og udgaver

2008

Bog

J. A. Jørgensen (f. 1840)

William Dam, 1. udgave