Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bonifaz og røveren fra skoven


Beskrivelse


Den forældreløse dreng Bonifaz bliver anbragt hos sin onkel, der er sognerådsformand i den lille landsby Graab. Her bliver han gode venner med røveren fra skoven og hans familie, som hele sognet er på jagt efter.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2001

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 21. aug. 2001

Den 11-årige forældreløse Bonifaz bliver efter et mislykket ophold hos sin tante sendt videre til en onkel i en fjerntliggende landsby i 1800-tallets Würtemberg. Her en hans onkel sognefoged, og han styrer nærmest enevældigt de noget, for ikke at sige meget enfoldige, naive og tilbagestående beboere. Der er lagt op til et socialrealistisk plot med Bonifaz i hovedrollen, hvor der skal gøres op med uretfærdigheden over for de små og svage i samfundet. Historien bliver dog aldrig rigtig nærværende og vedkommende og mangler den nerve og intensitet, der skal fastholde og udfordre læserne, elever fra omkring 5. klasse. Bogens ret spændende optakt flader efterhånden ud og læseren kommer i vildrede om bogens intentioner. Sproget er til tider ret omstændeligt og virker antikveret, og de centrale figurer får aldrig rigtigt den rolle, de kunne bære. Kontrasten til de perifere personer, der alt for tit optræder naivt fjollede er for stor.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2001

af

af

Inger Søndergaard

d. 21. aug. 2001

Forfatterens første børnebog på dansk. Den 11-årige forældreløse dreng Bonifaz beretter om sine oplevelser, da han i 1867 bliver overdraget til en ukendt onkel. Onklen er sognerådsformand i en lille landsby, der ligger i en fjerntliggende bjergskov. Drengen bliver efterladt alene i skoven, hvor en røver huserer. Han kommer dog hurtigt i sikkerhed på onklens gård. Her møder han tjenestefolk, skolekammerater, byens magthavere og røverfamilien. Han bliver gode venner med røverens søn, og kommer i et dilemma, da hele byen jager røveren. Historien ender lykkeligt - onklen lader drengen kalde sig far, og røverfamilien får en ny tilværelse i en anden by. Sproget er enkelt og mundret, som en 11-årig dreng tænker og taler. Med selverkendelse og humor fortæller han om sine følelser og oplevelser som forældreløs, om venskaber og den første kærlighed. Med drengens øjne beskrives forholdet mellem magthavere/menigmand og mellem rig/fattig i gamle dage. Bogens uhyggelige omslag og oplæg lægger op til dramatik, men den er ikke helt så spændende. Bogen opleves snarere som en fængslende, lidt banal, gammeldags socialrealistisk historie. Handlingen fungerer fint og vedkommende for målgruppen, børn fra 11 år, der lige er begyndt at læse rigtige bøger.



Informationer og udgaver