Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bomuldens dronning


Beskrivelse


12-årige Mewa er på vej til statsfængslet i Johannesburg med løsladelsespapirer til sin storesøster Regina, der er anklaget for terrorisme. Men turen var forgæves - Regina blev hængt på sin 18-års fødselsdag.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

I Kåre Bluitgens første roman, Ernesto drages hovedpersonen tilfældigt ind i partisanbevægelsen i Mellemamerika. Også denne bog handler om kampen for ligeret gennem oprør, og også her åbneslæserens øjne for befolkningens levevilkår, ved at man følger en landsbydrengs vej til oprøret - denne gang i Sydafrika. Mewa sendes på en lang og farefuld rejse til Soweto med sin søsters papirerfor at få hende løsladt fra statsfængslet i Johannesburg. Hun er collegeelev, har deltaget i demonstrationer mod apartheid og sidder nu anklaget for terrorisme. På rejsen møder Mewa søsterens ven,som giver os bogens budskab: vi ( = de sorte sydafrikanere) må blive umulige at regere. Da Mewa endelig når fængslet, er søsteren død. Fuld af sorg og had går han derfra med hendes ejendele. Menmens han siger farvel ved at sende hendes ting ned ad floden, modnes beslutningen i ham om at slutte sig til oprørerne. Sproget er flot og billedrigt, men nogle steder lidt tungt. Beskrivelser som"Øjnene blev de sidsteto kæmpende bastioner, træthedens sidste erobringer" kræver en øvet læser. Er man det, får man en stærk oplevelse, hvadenten man går i 7. kl. eller er voksen. I etemnearbejde om Sydafrika i de ældste klasser kan bogen udgøre en væsentlig del af stoffet, idet den flot kombinerer personoplevelser med saglige oplysninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Niels Andersen

d. 18. dec. 2018

Kåre Bluitgens anden bog foregår i Sydafrika 1987. Regina er i Soweto en af lederne bag gymnasieelevernes strejke, og arresteret anklages hun nu for terrorisme, uddannet i Mocambique. Hun harbrug for at bevise, hvem hun er, og vi følger så hendes ca. 12-årige bror Mewas vej til Johannesburg med hendes personlige papirer. Det bliver en barsk oplevelse for Mewa. Han oplever bl.a., at enonkel slås ihjel af sorte medløbere, i Soweto en demonstration af skoleelever, der brutalt slås ned af politi og militær, og en konfrontation med hvide racister. Endelig når han frem til fængslet,dog var rejsen forgæves: Regina blev dømt og hængt på sin 18-års fødselsdag - han kan bare se at få liget fjernet. En utrolig stærk bog, man bestemt ikke glemmer lige med det samme. Men også ensmuk bog, takket være Reginas breve, der følsomt men uden udpensling beskriver fængselsopholdets fornedrelse med bl.a. voldtægt og længslen tilbage til familien. Læseren får også indblik i en sortbefolkning med etmeget stærkt sammenhold. Mewa oplever måske lidt for meget på sin rejse, men pyt. Netop bogens stærke realisme giver yderligere perspektiv til den sørgeligt slutning. På trods afhovedpersonens alder er det en ungdomsbog fra ca. 16 år. Omslaget illustrerer bogens voldsomme begivenheder.


Det fri Aktuelt

d. 1. aug. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 1. aug. 1988


Politiken

d. 20. aug. 1988

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 20. aug. 1988


BUM

årg 7, nr 3 (1988)

af

af

Anne Mette Jensen

årg 7, nr 3 (1988)


Berlingske tidende

d. 20. sep. 1988

af

af

Kirsten Holst

d. 20. sep. 1988