Film / fiktion / drama

Bogtyven


Beskrivelse


Tyskland under 2. verdenskrig. Den jødiske pige Liesel er sat i pleje hos et fattigt ægtepar i München. Liesel søger trøst i at stjæle bøger. Plejefaderen og flygtningen Max, der skjules i familiens kælder lærer Liesel at læse og forstå ordenes og poesiens værdi. Da krigen og døden raser, hjælper Liesel sig selv og andre i kraft af sin fortælle-evne.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juli 2014

af

af

Charlotte Cathrine Pedersen

d. 23. juli 2014

Filmen Bogtyven er for alle, der holder af en dramatisk skæbnefortælling. Formidles sammen med romanen af samme titel af Markus Zusak, samt andre værker om skæbner under 2. verdenskrig, fx Livet er smukt, Schindlers liste og Anne Franks dagbog.

Tyskland, 1938. Fortælleren i Bogtyven er Døden. Normalt ser han kun de mennesker, der skal overgå til dødsriget. Han har dog en særlig fortælling om pigen Liesel, der som 9-årig, under optakten til 2. verdenskrig, sættes i pleje hos Hans og Rosa Hubermann i München. Rosa er skrap, men har et stort hjerte, Hans er det poetiske, hjælpsomme og harmonikaspillende modstykke. Liesel får hurtigt en ven i klassekammeraten Rudy. Hun tager, eller stjæler, de bøger hun kan komme til, allerede inden hun har lært at læse. Det bliver stedfaderen Hans, der lærer Liesel at læse og bruge ordene. I familiens kælder gemmer de jøden Max, der også får stor betydning for Liesels forståelse af ordenes magt. Hos borgmesterens kone finder Liesel en oase af bøger, som hun låner og læser højt for Max under en lang sygdomsperiode, hvilket holder modet oppe hos flygtningen.

Filmen er instrueret af Brian Percival, der tidligere har stået bag About a girl og Pleasureland. Bogtyven, Livet er smukt og Schindlers liste beskriver alle muligheden for menneskelighedens mentale overlevelse på trods af krigens umenneskelighed.

En smuk, spændende og rørende film om poesi og næstekærlighed i krigens skygge.


Politiken

d. 3. apr. 2014

af

af

Søren Vinterberg

d. 3. apr. 2014


Berlingske tidende

d. 3. apr. 2014

af

af

Jacob Wendt Jensen

d. 3. apr. 2014


Kristeligt dagblad

d. 4. apr. 2014

af

af

Benjamin Krasnik

d. 4. apr. 2014


Jyllands-posten

d. 4. apr. 2014

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 4. apr. 2014


Weekendavisen

d. 4. apr. 2014

af

af

Bo Green Jensen

d. 4. apr. 2014