Bøger / faglitteratur / essays

Bodega blues : noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse


Beskrivelse


Forfatteren Henrik Lists (f. 1965) personlige hyldest til Vesterbros bodega- og værtshusliv, som er ved at forsvinde som storbyfænomen. Om fællesskab, røg, druk og røverhistorier om de mennesker der dengang og nu var en del af stenbroens miljø.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2019

af

af

Lars Ovesen

d. 20. sep. 2019

De små tilrøgede københavnske knejper er ved at være en saga blot og en sjældenhed i bybilledet. Med denne bog kan du følge med i værtshusets stille liv fra tidlig morgen til tidlig morgen, som en flue på væggen. For dig, der savner de brune værtshuse, for antropologen og for den opgaveskrivende.

Bogen startes med en længere introessay med titlen "Begynderens guide til Vesterbro, værtshuse og en verden der er ved at forsvinde". Herefter beskrives de enkelte værtshuse i kapitler med titler som "Brune oaser på den grønne boulevard", hvor man kan læse om Grotten, Cafe 42, Cafe Sommersted, samt cafe 33 og boulevardcafeen, "Slingrende langs Enghave Plads (og afgrundens rand?)" og "I skyggen af fremtidens by". Bogen afsluttes med et efterskrift kaldet "bodegafilerne" med forsvundne Vesterbro-værtshuse.

Det er næsten ligesom at komme hjem når man læser mange af Henrik Lists beskrivelser af de brune værtshuse. Som læser bliver man fluen på væggen, når de mange værtshushistorier og anekdoter flyver gennem luften. Læs om safarisættet - en elefantøl samt en Underberg, om efterfester til den lyse morgen eller om stamkunder med mange års værtshuserfaring. En bog der rent antropologisk rammer plet. Så, skål og god læselyst.

Vesterbros værtshuse er ikke det mest beskrevne blad i Dansk historie, men for yderligere litteratur af samme kaliber se: SmuglerkongenSidder på et værtshus eller Sidder på et værtshusVesterbros værtshuse er ikke det mest beskrevne blad i Dansk historie, men for yderligere litteratur af samme kaliber se: Smuglerkongen eller .


Social kritik

Årg. 31, nr. 160 (2019)

af

af

Egon Clausen (f. 1940)

Årg. 31, nr. 160 (2019)