Bøger / faglitteratur

Berlinmuren : en delt verden, 1961-1989


Beskrivelse


Om Berlinmuren og de politiske forhold Muren var et produkt af, og om de menneskeskæbner, den beseglede. Og om DDR-borgeres desperate og spektakulære flugtforsøg - de vellykkede såvel som de tragiske.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 11. nov. 2009

Lækkerbisken til alle historisk og politisk interesserede. Der skrives aktuelt skoleopgaver om muren i Berlin, og bogen her er oplagt til en større opgave. Udpluk kan bruges fra og med folkeskolens ældste klasser, men ellers mindst gymnasieniveau.

Flot historisk storværk om Berlin-muren som politisk kulturhistorisk fænomen og bastant realitet 1961-1989. En anonym bargæst er i 1989 citeret for de tankevækkende ord: "De byggede muren for at hindre folk i at rejse væk. Og nu river de den så ned igen for at folk skal blive!". At man ikke bare sådan sætter mure op næret af kynisk koldkriger-mentalitet, og over en dag og nat river den ned igen 28 år efter, siger nok sig selv, når man lige lader tanken rotere lidt. En mur er selvsagt både en fysisk og en psykisk manifestation. I efterordet "Det stjålne håb" skriver forfatteren bl.a. om den aktuelle virkelighed i Berlin: "Berlin afspejler stadig nationens forskelle", men han skriver også om glæden ved at kunne følge "Unter den Linden" uantastet, hvor den eneste skygge "Muren" stadig kaster er historisk og inden i hovederne på de mennesker, som levede med en mur, der adskilte et folk, ofte slægtninge og venner.

Der kommer forventeligt en lind strøm af bøger om muren i Berlin, men denne bog er et must.

Den engelske historiker og forfatter skriver det, jeg vil kalde den ultimative bog om muren i Berlin. Bogen kom på engelsk i 2006 og foreligger altså nu på dansk som en passende fejring af 20-års jubilæet for murens fald.