Bøger / skønlitteratur til børn / billedbøger

Bedstemor i himlen


Beskrivelse


Billedbog. En lille dreng sørger over sin døde bedstemor. Men hun kommer og besøger ham om natten og fortæller ham, hvordan det er at være engel. Og til sidst lover hun at komme tilbage som hans lillesøster.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 18. dec. 2018

Er vi inde i en stime? Når vi ser bort fra Brødrene Løvehjerte, der også handler om genfødsel, men til en anden verden end denne, har Karrebæks Pattebarnet i en uges tid været den eneste bog,der præsenterer mindre børn for tanken om døden som indgangen til et nyt jordisk liv. Her kommer allerede nr. to. Udover at bygge på fælles forestillinger om døden ligner de to bøger også hinandenved at bruge barnet som fortæller og formidler af den dødes viden. De voksne i bøgerne udelukkes eller udelukker sig selv fra kendskabet til hele denne forestillingsverden. Men hvor Pattebarnetbliver en typisk Karrebæk fanfare af en fortælling bl.a. ved at bruge ordet 'sandfærdig' om sig selv, slår Thomas Windings eftertænksomme melankolske varme igennem i denne bogs mere åbne ambitionom at være 'til trøst og håb'. Noget andet er, at der er noget vældig troværdigt i den lille drengs beretning om, hvad der sker hans bedstemor efter døden. Hun kommer flere gange og besøger ham ogkan fortælle, hvad manlaver som engel, og til sidst betror hun ham, at hun vil blive genfødt som hans lillesøster. Thomas Windings enkle, stilfærdigt udtryksfulde streg er velkendt, her er densuppleret med akvarel, forstærket med farvekridt med en usædvanlig, næsten kompakt sanselighed i farvevalget: klar, stærk blå, vann, mættet gul, kraftig græs- og smaragdgrøn som klangbund for depastelfarvede spirituelle indslag i billederne. Smukt. Fra 4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Der er kommet mange bøger om børns oplevelser af, at nærtstående dør, men ikke mange har som denne det mod med stor selvfølgelighed at anvende de gamle mytologiske forestillinger om engle, derlever i himlen; og så gøre det så nænsomt, tæt ved blufærdighedstærsklen, at svære oplevelser og uhåndterlige følelser bliver sat på plads i sammenhæng og med mening. Det er en drengsjeg-fortælling om den afholdte bedstemors død, om tiden lige efter, hvor hun stadig følger drengen i hans daglige gøremål, indtil hun farer til himmels som en engel, og om tiden mange uger senere,hvor bedstemor kommer tilbage og fortæller om sine mangeartede gøremål som engel med at redde og hjælpe nødstedte mennesker, og endelig om hendes ønske om at blive menneske igen - som drengens nyelillesøster. Teksten er i et melodisk slendrende, gammelklogt sprog med fornem brug af dagligdags udtryk og fraser, der falder nemt i munden til tæt oplæsning for børn inden og omkringskolestarten. Den er sat i mindre,verssatte blokke overfor et helsides billede. De viser episoder fra teksten, som de med rum for fantasi supplerer og kommenterer med følsomme udtryk opstået veden raffineret farvelægning af en skitseagtig, nærmest primitivt forenklet figurtegning.


Det fri aktuelt

d. 7. juli 1993

af

af

Steffen Larsen

d. 7. juli 1993


Kristeligt dagblad

d. 5. aug. 1993

af

af

Erling Glad

d. 5. aug. 1993


BUM

Årg. 11, nr. 4 (1993)

af

af

Merete Møller Olesen

Årg. 11, nr. 4 (1993)


Berlingske tidende

d. 20. juli 1993

af

af

jet

d. 20. juli 1993


Weekendavisen

d. 30. juli 1993

af

af

Marie Tetzlaff

d. 30. juli 1993


Politiken

d. 29. aug. 1993

af

af

May Schack

d. 29. aug. 1993