Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Baldurs knogler


Beskrivelse


Da Finn og Tara finder et kranium på en gammel vikingegravplads, sker der snart meget underlige ting. Den gamle vikings sjæl kan ikke finde fred, og de to unge møder mange farer, da de forsøger at hjælpe.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 2003

af

af

Bo Knudsen

d. 7. jan. 2003

En utroligt flot og fængende forside og en forlagsserie der lover fantasy. Det skal nok trække læsere til. Desværre er det ikke en fantasy. Børn og unge fra ca. 12 år får derimod en gyser, der også handler om to unge, der mødes og bliver venner. Finn er flyttet ind hos noget familie ude på landet i Irland, fordi hans mor lige er død. Her møder han godsejerdatteren Tara. Men udover temaer som døden, tab, mobning og klasseforskel er der så gyserhistorien. De to finder et kranium på en gammel gravplads. Det stammer fra vikingen Baldur, hvis sjæl aldrig har fundet fred. De kan hjælpe vikingen til at få den bålfærd, som kan hæve forbandelsen. Men det bliver i et kapløb med tiden og i kamp mod de tusindvis af rotter, der vogter over Baldurs knogler. Det er forfatterens første bog på dansk, og det er på mange måder en udmærket bog. Sproget er fint, gyset er i orden, hvis man ikke kan lide rotter, og de unges tanker er realistisk beskrevet. Men det er samtidig ikke en bog, der skiller sig ud fra mængden. Og efter min smag er der lidt for mange temaer med. Og når jeg nu havde sat næsen op efter en fantasy, føler jeg mig lidt snydt.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 2003

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 7. jan. 2003

Drabelig og gruopvækkende fantasyfortælling pakket ind i en socialrealistisk historie om to irske teenagere. Fantasydelen bygges spændingsmæssigt gradvist op og når først sit højdepunkt i bogens næstsidste kapitel, hvor de unge får givet skelettet af vikingekrigeren Baldur den nødvendige ligfærd med henblik på et evigt liv. Sidste kapitel er forbeholdt den lykkelige afslutning på rammefortællingen om den forældreløse, usikre og indesluttede dreng der - i kraft af voldsomme hændelser og samvær med en handlekraftig pige - heles og modnes. De to 14-årige hovedpersoner tegnes ind imellem lidt rigeligt indsigtsfulde og velovervejede, og fantasydelen støder visse steder ind i rammefortællingen på en noget usandsynlig måde, men det er alt i alt en fængslende roman med fart over feltet og med appel til både piger og drenge på 6.-8. klassetrin. Dens omslag signalerer og sælger indholdet fint. Omslagets dæmpede farver antyder fortid, ornamenterne: vikingetid, et kranie og fuldfede rotter: gru - og de to hovedpersoner: både angst og handlekraft. Bogen har ikke vægt til at indgå i danskundervisningen som fælleslæsning. Forfatteren kendes ikke tidligere på dansk.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 21 (2003)

af

af

Solveig Andersen

Årg. 120, nr. 21 (2003)


Berlingske tidende

d. 1. feb. 2003

af

af

Birgitte Grundtvig

d. 1. feb. 2003



Informationer og udgaver