Bøger / skønlitteratur / dramatik

Bag de blå bjerge : en monolog om glæde, overlevelse og kulturrevolution


Beskrivelse


Skuespil. Den kinesiske, nu danske, kvinde Aihua Yan (f. 1959) beretter i monologform om sin barske opvækst under kulturevolutionen i Kina, hvor hendes intellektuelle forældre blev forfulgt og sendt i arbejdslejr, samt om sit senere liv i Danmark, hvortil hun flygtede i 1989.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2011

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 4. juli 2011

Bogen handler om vejen ud for én, som har været offer for de grusomste politiske overgreb. Monologen kan opføres af dygtige amatørgrupper. Den vil også interessere andre som et dokument om Kinas historie i 60'erne, 70'erne og 80'erne.

Efter en kort tekst om baggrunden for monologen følger en samtale mellem Svennevig og den kinesiske, nu danske kvinde, Aihua Yan, som er bogens hovedperson. I samtalen fortæller A.Y. om sine forfærdelige oplevelser som barn af "stinkende", intellektuelle forældre under Kulturrevolutionen i Kina. Så kommer bogens hoveddel, monologen. Heri beretter A.Y. om sin barndom i "Himmelbyen", der trods navnet var præget af hungersnød, da hun blev født i 1959. Senere kom Kulturrevolutionen i 60'erne, hvor forældrene blev sendt i arbejdslejr fra universitetet, og børnene måtte klare sig, som de kunne. De var udstødte og forhånede; men A.Y. lærte at overleve, skønt hun blev tvunget til at gøre ting mod sin vilje - at fjerne døde. Forældrene fik senere oprejsning ved at få lov til at undervise igen. Efter opstanden i 1989 måtte A.Y. flygte til Danmark. Slutningen af monologen er om livet i Danmark med to sønner, en kinesisk og en dansk. Til slut et efterord af psykologen, Linda Nordin, fra RTC i København.

Svennevig kendes især for romaner, bl.a. Ørkendrømme fra 2007. Denne tekst er en forlængelse af andre vidnesbyrd om kulturrevolutionen som fx Vilde svaner og Røde Azalea.

Bogen gør stort indtryk som historisk skildring og personligt dokument.



Informationer og udgaver