Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Azur - kaptajnernes planet


Beskrivelse


Science fiction. Benji får et gådefuldt budskab fra sin afdøde far og stikker af fra sin skole for at jagte sporet. Over ham svæver et biblioteksskib, som forsøger at få kontakt til en planet der har forbudt bøger.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Viggo Madsen (børn)

d. 5. apr. 2019

På planeten Azur - hvor bøger og maskiner er strengt forbudt - tyder drengen Benji et efterladt budskab fra sin far og drager ud for at finde hans skjulte skat: En hule med bøger. Omtrent samtidig lander et stjerneskib med bibliotekarer, som i nedfrossen stand (turen tager 100 år) rejser fra planet til planet med bøger og viden. Så vidt, så godt, men i resten af bogen fuser handlingen ud i en diskussion om viden og ansvar og frihed, og lever ikke op til læsernes forventning om dels en spændende skattejagt, dels et gnistrende sammenstød. Alle problemerne løses med en venskabelig snak, som giver indbyggerne lov til at få bøger, radio m. m. igen. En småfilosoferende science-fictionroman, der dog rummer en hel del stof til eftertanke for den unge læser.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

H. J. Laustsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Drengen Benji bor på planeten Azur fjernt fra Jorden. Hans far, havkvægfarmeren, efterlader sønnen en disket (gram.plade) og tilskyndet af pladens budskab flygter Benji fra skolen og finder på en ø et bibliotek. Bøger er forbudt på Azur. Parallelt med Benjis historie fortælles om en "bibliotekar", som landsættes på Azur. Ham lykkes det uden videre at få ophævet forbudet mod bøgerne. Happy end: Benji får lov til at følge med bibliotekaren i rumskibet og bliver selv bibliotekar, der læsser og losser data over fremmede planeter ved hjælp af de fremtidige bogbusser. Det forekommer mig, at forfatteren har vanskeligt ved at holde fortællingen sammen, og resultatet er da også en gumpetung og uspændende historie. Sværhedsgrad til 7.-8. klasse, og disse elever kan nok finde mere tillokkende bøger - selvom beskrivelsen af bibliotekarerne (folke-!) nok kan forekomme en og anden oplivende.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2014

af

af

Martin W Hansen

d. 11. mar. 2014

Henvender sig til yngre science fiction-læsere. Kan selvlæses fra ca. 12 år og opefter. Kan formidles som en lettilgængelig sf-fortælling.

Dette er 3. gang bogen udgives på dansk, denne gang som en af Science Fiction Cirklens nye ungdoms-udgivelser. Historien er som den plejer, og vi følger drengen Benji, som lever på planeten Azur, og forsøger at følge de spor hans afdøde far har efterladt ham. Vi følger også Kayab, der er bibliotekar på stjerneskibet Alexandria. Disse biblioteksskibe bringer viden rundt i solsystemet, men til bibliotekarernes store undren, vil man ikke vide af dem på planeten Azur. Dette er den hidtil bedste og mest nutidige oversættelse af bogen, og trods et par stavefejl i begyndelsen, og en lidt irriterende tendens til at opdele ord, er det stadig en god historie, som bestemt også kan anbefales denne generation af sf-læsere. Jeg er også meget begejstret over Manfred Christiansens forside, den er den hidtil bedste, og vil virke mere appellerende på målgruppen end de tidligere udgavers.

I forhold til de tidligere udgaver er det eneste jeg savner forfatterens oprindelige kort over Azurs mange øer, hvilket virker som en lidt sær ting at udelade. Derudover savner jeg stadig Thore Hansens stemningsfulde illustrationer fra den 1. danske udgave, men hvis man ikke kender til dem, vil man ikke mangle dem i denne udgave.

En virkelig fin oversættelse af en science fiction-fortælling, som godt kan bære at blive fortalt til endnu en generation.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Stjerneskibet Alexandria er et biblioteksskib fra Jorden, der skal sørge for kontakt mellem de koloniserede planeter; under de lange rejser er bibliotekarerne frosset ned. Planeten Azur harværet lige ved at blive ødelagt på grund af forurening og rovdrift på naturen. Kaptajnerne tog magten og omdannede Azur til et samfund, der klarer sig med alternativ energi, og de ødelagde allebøger af frygt for at få de gamle tilstande igen. Al undervisning foregår via computer, kontrolleret af kaptajnerne. Da Alexandria lander på Azur møder bibliotekarerne derfor stærk modstand, mendet lykkes dog langsomt bibliotekarerne at overbevise kaptajnerne om, at bøger ikke længere udgør en trussel mod Azur, og da de atter drager af efter lang tids forløb, har de fået et nytbesætningsmedlem; drengen Benji, der er søn af Azurs sidste bibliotekar. Bogen udkom tidligere på dansk i 1975, men udkommer nu som 1. bind i en serie. Bogen er velskrevet og spændende, og Azur erlivagtigt beskrevet med kort og etlille leksikonafsnit bag i bogen. Bogens tryk er nydeligt og det farvelagte omslag ser dejligt mystisk og science-fictionagtigt ud. Anbefales til selvlæsning fraca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jennie Johnsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er første bind i science-fiction trilogien om stjerneskibet Alexandria. På planeten Azur går den forældreløse Benji på kostskole. Bogen er komponeret således, at man skiftevis følgerBenji og stjerneskibets udsendinge til planeten. Stjerneskibets mission er at besøge forskellige planeter, der er blevet koloniseret af jordboere. Azur, den vidunderlige skærgårdsplanet med denrige fauna og flora, fremtræder i starten idyllisk, men efterhånden afsløres den åndelige armod beboerne holdes i. Årsagen er, at planeten i begyndelsen blev truet af menneskenes forurening. Dettemedførte en krig, som kaptajnerne vandt, og gradvis blev det oprindelige miljø genskabt. Af frygt for en gentagelse udstedtes en masse forbud. Radio, TV, telefon og bøger blev forbudt. Alkommunikation forsvandt. Benjis far var den sidste, der ejede bøger, og læseren følger Benjis spændende og farefulde rejse til det sted, hvor faderen skjulte bøgerne. På dette sted konfronteresskibets udsending, en af planetenskaptajner og Benji. Bogen afsluttes med et leksikalt afsnit om Azur og et kort. Det er en velskrevet, indholdsrig og spændende bog for børn fra ca. 7. klasse. Enscience-fiction på et kvalitetsmæssigt højt niveau.


Himmelskibet

Nr. 39 (2014)

af

af

Tue Sørensen

Nr. 39 (2014)


Proxima

Nr. 101 (2016)

af

af

Thomas Winther

Nr. 101 (2016)


Jydske tidende

d. 22. dec. 1983

af

af

Per Borgaard

d. 22. dec. 1983


Aarhuus stiftstidende

d. 13. feb. 1984

af

af

EC.

d. 13. feb. 1984


Weekendavisen

d. 20. jan. 1984

af

af

Bo Bjørnvig

d. 20. jan. 1984


Information

d. 28. jan. 1985

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 28. jan. 1985


Børn & bøger

årg 37, nr 2 (1984)

af

af

Eva Glistrup

årg 37, nr 2 (1984)


Jyllands-posten

d. 20. feb. 1984

af

af

H. P. Jensen

d. 20. feb. 1984


Plys

1986

af

af

Morten Rubjerg Sørensen

1986


Berlingske tidende

d. 19. feb. 1984

af

af

Niels Dechow Nielsen

d. 19. feb. 1984