Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Autonom : ungdomsroman


Beskrivelse


Krimi. Per vil flytte hjemmefra og bor hos nogle autonome. Han forelsker sig i Mari-Ann og deltager i gruppens militante aktioner med bomber og bankrøveri, inden han gør op med gruppen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 1996

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 19. jan. 1996

Som temaet for det første danske bidrag i denne spændingsserie for unge har Erik Amdrup valgt at beskrive dele af det autonome miljø. I sin frigørelse fra det mondæne nordsjællandske miljø samt moderen og dennes nye mand ender den unge Per ved et tilfælde med at finde et sted at bo sammen med en gruppe autonome. Han forelsker sig i en af pigerne og bliver fanget ind i gruppens arbejde. Det viser sig, at de er ret militante, og hele affæren ender med bombeterror, bankrøveri, nedskydning af en betjent og nogle af gruppen dør også. Pers moralske skrupler, personlige overvejelser og endelige opgør under den sidste aktion viser Erik Amdrups sympatier, og beskrivelsen af miljøet vil sikkert vække opsigt blandt de autonome. Sandhedsværdien kan jeg ikke vurdere. Som fiktion/roman er denne bog dog seriens hidtil bedste bud på en krimi, der vil fange interessen hos læserne fra 13-14 år. Uden at være grundlæggende i tvivl om, at refærdigheden nok skal indhente de ondeste i gruppen, bliver læserne underholdt undervejs med denne aktuelle roman skrevet i en effektiv og dramaskabende stil.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 1996

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 19. jan. 1996

17-årige Per stikker af hjemmefra pga. moderens nye ven, som skal flytte ind i hjemmet. Han går rundt i København på må og få og ender hos en gruppe BZ-ere. I starten går det meget godt, men da de tvinges væk fra deres tilholdssted, sker der en ændring med gruppen, som nu bliver mere militant. Per forelsker sig i en af pigerne og de indleder et forhold. Da hun svigter ham til fordel for gruppens leder, og da gruppen samtidig er ændret til en terrorgruppe med Baader-Meinhof-gruppen som forbillede, beslutter Per sig for at sige stop og anmelder et planlagt attentat mod den amerikanske ambassade til politiet. Bogen har et universelt aktuelt indhold og er skrevet i et nutidigt hverdagssprog, krydret med enkelte sekvenser i politikersprog, med Per som jeg-fortæller. Den omhandler familieforhold, venskab, forelskelse, dramatik i en passende blanding, så bogen bliver til en oplevelses- og lærerig frilæsningsbog for folkeskolens ældste elever. Den giver et ret nuanceret billede af handlingens væsentligste personer, ligesom miljøskildringen er god. Den giver et troværdigt billede af de autonome, uden at vælge side. Den kan evt. bruges som supplerende læsning ved emne-/ projektarbejde i overbygningen om unge, autonome, ideologier, samfundsforhold.


Det fri aktuelt

d. 20. mar. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 20. mar. 1996


Berlingske tidende

d. 20. feb. 1996

af

af

Gunnar Jakobsen

d. 20. feb. 1996