Bøger / faglitteratur

Atatürk og den tyrkiske revolution


Beskrivelse


Forfatteren undersøger baggrunden, motiverne og virkningerne af Kemal Atatürks reformprogram der i 1920'erne og 1930'erne radikalt forvandlede resterne af det osmanniske rige til en sekulær stat.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2013

af

af

Per Månson

d. 15. nov. 2013

For interesserede i Tyrkiets historie og til brug på videregående uddannelser.

Forfatteren er postdoc ved Saxo Instituttet. Bogen her bygger på hans ph.d.-afhandling. Bogen beskæftiger sig med kemalismens forudsætninger og opståen i mellemkrigstiden, hvor Tyrkiet blev sekulariseret og gennemgik en række omfattende reformer, der nok var demokratiske, men blev gennemført med stor brutalitet. Forfatteren argumenterer mod de gængse teorier om at Atatürks omvæltninger var et opgør mellem islam og Vesten og påviser, at der allerede i de foregående 100 år har været tilnærmelser til den vestlige civilisation. Bogen føres op til i dag, hvor Atatürk stadig er en stor helt, men hvor det nuværende styre ruller nogle af de sekulariserede reformer tilbage. Det er en meget akademisk bog med meget gennemgang af især tyrkiske kilder og historier, så med hensyn til opgaveskrivning er den kun for de mest ambitiøse mellemuddannelseselever.

Ikke siden 1930 er der kommet en dansk bog om Atatürk, Mustafa Kemal : et verdensriges undergang - en nationalstats fødsel.

En grundig bog om et emne, der ikke er dækket selvstændig på dansk, men bogen er på et højt akademisk niveau.