Bøger / faglitteratur / essays

At være jøde : essays om jøder og jødedom


Beskrivelse


Den engelske dramatiker og samfundsrevser George Bernhard Shaw har om jøderne sagt: "Jews are like all other people - just a little more so". - Det lyder som en vittig karakteristik. Måske har der ligget noget dybere i det - en anelse om, at 150 års bestræbelser på at anvende idealet om lighed på jøderne var slået fejl. - Det jødiske folk er grundlæggende anderledes end andre folk. - Folkevandring har været kendt fra oldtiden til vore dage. Gennem tiderne har store folkegrupper vandret til nye omgivelser. Reglen har været, at indvandrerne er forblevet på det nye sted og har præget dets civilisation og kultur. Der kendes kun et tilfælde af tilbagevenden til oprindelseslandet: Det jødiske folks vandring.
I begyndelsen af det 20. århundrede levede mindre end 1 % af det jødiske folk i Palæstina. I slutningen af det 20. århundrede levede knap 50 % af verdens jøder i Israel. - Og jødehadet? Det er beskrevet i talrige bøger og afhandlinger - men ingen har kunnet forklare, hvad det skyldes, og hvorfor det i tusinde år igen og igen har ramt jøderne. - Der dukker her nogle irrationelle faktorer op, som videnskaben - med de metoder, den har til rådighed - ikke formår at forklare. Kun filosoffer, digtere og andre kunstnere kan intuitivt forstå dem og give dem udtryk. - De følgende essays er et forsøg på at gå i deres spor.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 12. maj 2015

Hvad vil det sige at være jøde i det 21. århundrede? Arthur Arnheim kommer her med et personligt bud, som henvender sig mere til trosfæller end til den brede offentlighed.

Arthur Arnheim, der tidligere har skrevet Politik, diplomati og den hjælpende hånd der handler om Danmarks rolle og holdninger i forbindelse med oprettelsen af staten Israel, leverer her nogle mere personlige betragtninger over det at være jøde. Arnheim, der har danske rødder, er i dag bosat i Israel. Det er ikke nogen idyl, Arnheim maler. Han beretter om jødisk tro og identitet, men også om antisemitisme der stadig stikker sit ansigt frem i mange sammenhænge også her i landet. Trods en del generelle iagttagelser er bogen først og fremmest en beskrivelse af hans egen vej til erkendelse af at være jøde. Bogen er relativt stor og nærmest kvadratisk i formatet og er illustreret med grafik af kunstneren Doris Bloom.

Bogen virker personlig og lidt ufokuseret. Dens udgangspunkt om jøder som evigt forhadte fører til udsagn som er politiske også indenfor en jødisk kontekst. Udenforstående får indblik i nogle synspunkter, der er overraskende og mere ortodokse end vi er vant til. Blooms illustrationer løfter bogen og vil måske i sig selv skabe efterspørgsel.

Martin Krasniks Fucking jøde! er et andet bud på en personlig historie om det at være jøde i dag, som ikke kun pga. forfatteren har en bredere appel.