Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Asfaltblomsten


Beskrivelse


15-årige Jesper er stukket hjemmefra p.g.a. problemer med forældrene. Venskabet med den omrejsende gøgler Hubert, som han møder på Fyn, og forelskelsen i sigøjnerpigen Dika får afgørende betydning for Jespers modning.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Jesper er på en hovedløs flugt fra storbyen og en egoistisk mor og hendes nye fyr. Han har levet blandt kammeraterne på gaden på kanten af kriminalitet og narko m.m. På Fyn møder han Hubert,en omrejsende gøgler med et Mester Jakel teater. Hubert tager sig af ham og hurtigt involveres Jesper i Huberts liv og hverdag. Jesper lærer at tage stilling til og ansvar for sig selv og sinenærmeste. Han fravælger hykleriet og egoismen og modnes socialt. Forelskelsen i sigøjnerpigen Dika og accepten fra omgivelserne hjælper godt på vej på denne hans ungdoms odyssé ind i voksenverdenen. Bogen slutter med hans livs beslutning i kampen for at finde sine rødder og bygge en tilværelse op, der ikke bygger på flugt fra konsekvenserne af egne handlinger. Det er en velskrevetstille udviklingsroman, der i et troværdigt miljø fortæller 5.-7. klasse elever om frihed og ansvar i samværet med andre. Forsiden viser i et dobbeltbillede en lidt søgende, usikker, bleg 14-årigdrengi 'blitzlys' mixet medenomrejsende tivoli. Den er tro mod romanen og lidt mystisk. Bogen er velegnet i danskundervisningen i klassesæt eller selvlæsning med efterbehandling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Ny ungdomsbog af K.E.L. Drengen Jesper er stukket af fra sit følelseskolde og afstumpede hjem i Kbh. På Fyn møder han den omrejsende gøgler Hubert og slår følge . med ham. Livet i det varmegøglermiljø står i skarp kontrast til det liv, J. er vant til, og efterhånden tør den mutte og indesluttede dreng op. Bogen slutter med, at han af egen drift rejser hjem for at tage et opgør medfamilien om en fremtid med et bedre indhold for ham, end den hans hidtidige opvækst har peget mod. Skildringen af J. og hans gradvise forandring og optøning er god og overbevisende, og en rækkeiagttagelser omkring nogle unges opvækst og vilkår er rigtigt sete og giver en fin psykologisk baggrund for portrættet af drengen. Som i andre Knud Erik Larsen-bøger er det en lidt ældre outsider,der med sin livserfaring har den igangsættende gode indflydelse på hovedpersonen. Det kan være svært helt at tro på rækken af prægtige, hjertevarme mennesker i bogens gøglermiljø - dér er der smurtlidt for tykt på, menellers er historien troværdig og her og der ligefrem spændende (specielt skildringen af en voldsepisode ved en skarpt karikeret by fest). Sproget er velskrevet og letflydende.Dækkende men lidt kedeligt omslag. Selvlæsning fra ca. 12 år.


Berlingske tidende

d. 9. jan. 1990

af

af

dil

d. 9. jan. 1990


Politiken

d. 2. dec. 1989

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 2. dec. 1989


Jyllands-posten

d. 4. dec. 1989

af

af

Uffe Christensen

d. 4. dec. 1989