Bøger / faglitteratur til børn

Arven fra oldtidens Ægypten


Beskrivelse


Om pyramider, livet efter døden, ægyptiske bygherrer, ægypternes skriftsystemer og tal, berømte faraoner, mål og vægt samt disse emners betydning for nutiden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 1999

af

af

Walther Knudsen

d. 20. okt. 1999

Tæt illustreret fagbog i stort format om oldtidens Ægypten. På 12 opslag = 12 kapitler kommer vi den ægyptiske historie og kultur igennem uden at der på noget punkt gås i dybden. Tekstmængden er ikke overvældende, indledningen til hvert afsnit er sat med ret stor skrift, og fordelingen tekst – illustrationer er omtrent 50-50. I hvert kapitel er der to faste bokse: Berømtheder og Betydning. Det er ikke alle steder indlysende hvad der har ført til et emnes placering. Afsluttende er der register og en ordliste der udmærker sig ved et par let kiksede ordforklaringer og en enkelt stavefejl i et opslagsord. Billederne er udmærkede fotografier af gamle billeder og genstande. I løbet af 90'erne er der udkommet det første dusin bøger om Ægyptens oldtid, mumier og pyramider, så bogen kan ikke siges at udfylde et hul i litteraturen, men den adskiller sig stort set heller ikke fra de øvrige udgivelser. I skrivende stund er alle titler udlånt fra mit lokale bibliotek, så interessen for emnet er til stede. Fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 1999

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 20. okt. 1999

I denne serie om de store civilisationer foreligger her bogen om oldtidens Ægypten. Bogen er et typisk eksempel på den moderne fag-billedbog med flotte, farvestrålende billeder, indbydende layout og korte, fragmentariske tekster. Bogen er klar i sin komposition og tydelig i sit sprog. Indholdsmæssigt er der ikke meget nyt at hente i forhold til de forholdsvis mange bøger, der allerede findes om emnet, men bogen her markerer sig alligevel ved sin klarhed og enkelhed. Sprogligt retter bogen sig primært mod skolernes mellemtrin, de 10-13-årige. Hvert emne har fået tildelt en dobbeltside og småafsnittene kan læses uafhængigt af hinanden. Bøger af denne type er fremragende som introduktioner til emnet, fordi de er så indbydende og let tilgængelige. Samtidig bliver de selvfølgelig mindre velegnede til større emnearbejder eller projektopgaver, men det kan jo ikke lade sig gøre at zappe og fordybe sig på samme tid. Emnet er stort og dækker en meget lang periode, men bogen kommer godt omkring. Både gudeverdenen og dagliglivet, skriftsproget og flodens betydning beskrives. Mange nysgerrige børn vil sikkert få appetit på emnet af denne udmærkede introduktion. Ordforklaring, indeks og årstalsliste medvirker til at gøre emnet tilgængeligt for de fleste.



Informationer og udgaver