Gå til indholdAnna Ancher


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

93 sider: ill. i farver ; 28 cm

Udgivet

2020

genre/form

biografierOriginaludgave

1984


Beskrivelse


Om Anna Anchers (1859-1935) liv som kvinde, mor og kunstner, bl.a. belyst gennem brevveksling med kusinen Martha Johansen


Anmeldelser (11)


21. jan. 2011

Fin introducerende kunstbog om maleren, hustruen, kvinden Anna Ancher til dem, der interesserer sig for skagensmalerne.

Michael Anchers maleri "Anna Ancher vender hjem fra marken" fra 1902 pryder forsiden og viser en sommeridyl med en sval AA med sommerhat, blomsterbuket og uundgrundeligt blik. Den kronologiske tekst skaber et fint overblik over liv og produktion. Kærligt portræt af en usædvanlig kvinde. Mange fine gengivelser af både AAs produktion, der viser hendes evner som menneskeskildrer og som kolorist, og af øvrige skagensmalere. Margrethe Loerges har tidligere udgivet bøger om Marie Krøyer og Martha Johansen, begge gift med skagensmalere.

Loerges bog om Anna Ancher blev udgivet første gang i 1978 og genoptrykt i 1980 med titlen Et solstrejf i en stue i Skagen. 2. reviderede udgave kom i 2006. Denne er udvidet og indeholder over 100 illustrationer og kan mageligt erstatte tidligere titler eller anden slidt litteratur, der introducerer kunstneren. Der findes megen litteratur om Anna Ancher, både i oversigtsværker, værker om skagensmalerne og som monografier. Dennes særlige vinkel er sammenfletningen af hendes liv og hendes kunst. Den virker velfunderet og har en umiddelbarhed, der gør den nem at gå til selv uden en stor kunstfaglig viden.

Udvidet og gennemillustreret udgave om Anna Ancher. Fin introduktion. Kronologisk fremadskridende. Til udskiftning af tidligere udgaver om et uopslideligt emne.

Lektørudtalelse

Af

Sanne Caft

18. dec. 2018

Det er i år 125 år siden Anna Ancher blev født, og til lejligheden har Carit Andersens Forlag sendt denne lille bog af Margrethe Loerges på markedet. Samhørende med denne er udgivet entilsvarende bog om Annas mand, Michael Ancher. Udstyrsmæssigt er det en overordentlig nydelig lille sag med meget læsevenlig sats og mange smukke s/h- og farvereproduktioner af AA's kunst. Menindholdsmæssigt står den desværre ikke mål hermed. Teksten består af en uhyre ordknap skildring af AA's liv, vekslende med en kronologisk beskrivelse af hendes væsentligste kunstværker. Bogenindeholder ikke noget nyt, - den er fyldt med gentagelser og den oser af sentimentalitet og Skagen-nostalgi. Der er ingen tvivl om, at ML's hjerte banker varmt for Anna Ancher, men bogen forekommeralt for unuanceret. Forfatterens egen Et solstrejf i en stue i Skagen er et væsentligt mere helstøbt værk. - Bogen indeholder ingen værkfortegnelse, ingen kildehenvisninger og ingen bibliografiskeoplysninger. - Interessen for AAhar vel aldrig været større end i disse år, og ML har også sine stamlånere. Anskaffelse kan forsvares på grund af det smukke illustrationsmateriale, men må afhængeaf den lokale efterpørgsel og bestand af anden litteratur om kunstnerinden.

Lektørudtalelse

Af

Niels Pinholt

3. mar. 2006

Forfatteren Margrethe Loerges bog om Anna Ancher blev udgivet første gang i 1978 med titlen Et solstrejf i en stue i Skagen, og forfatterens bøger om P.S. Krøyers hustru Marie og om Martha Johansen, der var gift med skagensmaleren Viggo Johansen, bliver ligeledes genudgivet. Teksten er ikke ændret men billedsiden er fornyet og en lang række af Anne Anchers farvemættede billeder vises i gode gengivelser. Margrethe Loerges går nogenlunde kronologisk frem i sit portræt af Anna Ancher der tilsyneladende fandt sig til rette i rollen både som mor og som partner for ægtemand og de øvrige kunstnervenner, og som selvstændig kunstner. Loerges fortæller om Annas uberettigede tvivl på sine egne evner, om den sene kunstneriske anerkendelse og om hvordan hun især i sine koloristiske virkemidler var forud for mændene i kunstnerkolonien. Det er vanskeligt at bidrage med nyt til den overvældende mængde litteratur om Skagensmalernes liv og kunst, men Margrethe Loerges bog er en udmærket introduktion til Anna Ancher for nye læsere. Kunsthistorikeren Lise Svanholm kommer tættere på personen i Breve fra Anna Ancher, 2005, og Anna har også en stor plads i Maria Hellebergs Martha, Marie og Anna, 1999.

Lektørudtalelse

Af

Søren Brunbech

Børsen

Af

Lic

1984-08-20

Jyllands-posten

Af

hp.

1984-08-22

Vestkysten

Af

Ulf Gudmundsen

1984-08-24

Kristeligt dagblad

Af

Henrik Wivel

1984-08-18

Vendsyssel tidende

Af

Ib Falkencrone

1984-08-24

Aalborg stiftstidende

Af

-r.

1984-08-18

Information

Af

Kasper Monrad

1985-06-05

Aktuelt

Af

Henning S. Møller

1984-08-22


Informationer og udgaver

Bog

2020

Bog

2011

Bog

2006

Bog

©1984

Bog

1984