Bøger / faglitteratur til børn

1920'erne


Beskrivelse


1920'erne indeholder kort historisk gennemgang af perioden, derefter for hvert år de vigtigste begivenheder på verdensplan, sport, kunst, videnskab og teknologi. Til slut tidstabel og liste over årtiets nøglepersoner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 1997

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 25. feb. 1997

Ny opslagsbog, der ud fra et engelsk forlæg med enkelte danske tilføjelser beskriver et årti et år ad gangen over 3 opslag. Første opslag dækker hovedbegivenheden for det pågældende år, andet opslag dækker årets begivenheder generelt og tredje opslag tager sport og kultur samt videnskab og teknik. Samme opbygning genfinder man i den oversigtstavle, der er lavet med de vigtigste begivenheder år for år i 20'erne. Informationerne er sat op som henholdsvis artikler og notitser i avisform krydret med bl.a. kopier af de avissider, de kommer fra, eller relevante billeder fra årtiet, der supplerer indholdet fint. Denne ide er ganske udmærket, fordi man kan danne sig et hurtigt overblik over et årti. Men det engelske islæt i form af nogle "lokale" engelske indlæg er meget fremtrædende. De få danske artikler, som er medtaget, passer fint ind. Teksten, der er 3-spaltet, er nogle steder rimelig kompakt. Hovedindholdet er: USA tørlagt, Irland, Mussolini, den tyske bankerot, Labour-regering og strejke, "De brølende tyvere", Kina, Rusland og Wall Street. Der er et kort stikordsregister bagerst i bogen. Bogen kan fra 7. kl evt. anvendes som supplement i forbindelse med opgaveskrivning om perioden - og den kan indgå i historie og samfundsfag på 7.-9. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 1997

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. feb. 1997

Forlagsserien, hvis portrætter af et årti skal dække det 20. årh., beskriver her aspekter af 1920'erne, som ikke ses samlet i anden tilsvarende, nyere litteratur. Bogen henvender sig til store børn fra ca. 12 år, men er også af interesse for voksne. Der er ikke tale om en egentlig global beskrivelse, idet hovedvægten ligger på Europa og USA med enkelte, væsentlige afstikkere til andre dele af verden. En fyldig indledning giver et godt overblik over vigtige tendenser i 20'erne. Herefter følger den mere kalejdoskopiske del, der beskriver hvert år separat på 6 sider, således at væsentlige politiske begivenheder tildeles mest plads, mens sport og kultur samt videnskab og teknik tilsammen fylder 2 sider. En fyldig tidstabel og en god oversigt over nøglepersoner afslutter bogen. En væsentlig del af bogen er de mange velvalgte, sort-hvide illustrationer - fotos, tegninger og uddrag fra aviser og tidsskrifter - som alle er samtidige. Trods enkelte mere kuriøse oplysninger giver bogen som helhed et udmærket signalement af tyverne.