Bøger / faglitteratur

1917 : revolution og kontrarevolution i Rusland


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2017

af

af

Per Månson

d. 29. maj 2017

2 danske og 2 udenlandske historikere giver hver deres bud på den russiske oktoberrevolutions historie og dens følger til historisk og politisk interesserede læsere.

I hundredeåret for den russiske revolution giver fire forskere deres bidrag til forståelse af den og dens følger. Bertel Nygaard, der er lektor ved Århus Universitet, giver de historiske hovedtræk. Belgiske Ernst Mandels bidrag er fra lige efter Sovjetunionens fald og beskæftiger sig med spørgsmålet om, hvorvidt der var tale om kup eller ægte revolution. Amerikanske Paul le Blanc gennemgår de videnskabelige diskussioner, der er om Oktoberrevolutionen og bolsjevikkernes rolle. Den tidligere Århus Universitet-professor Curt Sørensen koncentrerer sig især om Stalintiden.

Det er videnskabelige bidrag på et relativt højt niveau, men der er mange interessante diskussioner der er med til at belyse en stor historisk faktor i de 20. århundrede.

Den russiske revolution 1917, der i år er kommet i ny udgave, betragtes som et hovedværk på dansk, men har en anden holdning: nemlig at revolutionen var Lenins kup.