Bøger / faglitteratur til børn / fra 14 år

1864, demokrati og nation


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennem øjenvidneskildringer, et omfattende billedmateriale og en tekst, der bygger på den nyeste historiske forskning, belyses årsagerne til de dansk-tyske krige. Bogen viser også, hvorledes krigene siden hen er blevet flittigt brugt i danskernes nationale opdragelse.

Indhold

  • Frihed og krig

  • Hertugdømmerne i det ny Europa

  • Enevælden under pres

  • Enevældens fald

  • Borgerkrigen og grundloven

  • Krigen 1864

  • Tilbageskridt for demokratiet

  • Nationalopdragelsen

  • Region Sønderjylland/Slesvig

  • Den gang jeg drog af sted


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 1999

af

af

Ulla Harne

d. 15. mar. 1999

I 150-året for den danske grundlov udkommer her en bog om, hvordan den blev til, mens der rasede en blodig krig i Slesvig og Holsten 1848-51 og senere den endelige krig i 1864, hvor helstaten blev opgivet og Danmark måtte afgive store områder. Der sluttes af med den allerseneste udvikling i Region Sønderjylland/Slesvig og forholdet til Tyskland og EU. Det er en spændende fortalt og let læst bog, som ikke mindst udmærker sig ved en masse flotte og informative billeder, såsom malerier, stik, kort, tegninger og fotos. I 1998 udkom to andre bøger om de år i Danmarks historie, som det er nærliggende at sammenligne denne bog med. Hartung Nielsen: Dybbølslaget 1864 beskriver ret omfattende denne krig i detaljer, mens Christensen og Stevnsborg: 1864 er meget mere omfattende og svær. Nærværende bog er den lettest tilgængelige og giver et hurtigt overblik over udviklingen i Danmark og Europa i de år. Den kan læses allerede fra 13 år. Alle tre bøger er fremragende, og både store børn og voksne har her alle muligeheder for at orientere sig i denne spændende del af Danmarks historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 1999

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 15. mar. 1999

I 1998 kom den fremragende 1864: Fra helstat til nationalstat og den glimrende Dybbøl-slaget 1864, som supplerer hinanden fortrinligt. Begge er grundige bøger. Den foreliggende bog knytter sig fint til de to foregående. Den er også grundig, men på et mere overordnet plan. Der er tale om de store politiske linjer og historiske sammenhænge, og som de øvrige bøger er den næsten fri for den selvcentrerede nationale patos. Den engagerede tekst trækker fint linjen til 1920 og Region Sønderjylland/Slesvig i 1997, således at man forstår baggrunden for de følelser, der rører sig nord for grænsen. Samtidig får man også et godt overblik over grundlovens tilblivelse og de første svære år derefter. Igennem bogen findes gode og relevante kildecitater og faktabokse. Der er kun et lille overlap mellem de tre bøger i det udmærkede billedmateriale. I den foreliggende benyttes bl.a. nutidige fotos og historiske malerier. Bogen er velegnet for folkeskolens ældste klasser.



Informationer og udgaver