Bøger / skønlitteratur / historiske romaner

1212 : slaget ved Las Navas de Tolosa


Beskrivelse


Tegneserie. Den 16. juli år 1212 mødes kristne krigere og den mauriske hær i et af middelalderens største og vigtigste slag. Sydspaniens skæbne bliver afgjort, og det moderne Europa bliver formet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2019

af

af

Michael Lindal Andersen

d. 5. nov. 2019

Historisk, velresearchet tegneserie om slaget ved Las Navas de Tolosa i Spanien i år 1212. For voksne læsere.

Fagbog og tegneserie mødes i denne fortælling om det slag, der tvang maurerne ud af det, vi nu kender som Sydspanien. Korsriddere og muslimer tørner sammen i en af middelalderens største slag. Tegneserien skildrer tiden op til og under slaget, og begge sider i konflikten følges tæt. Historien veksler mellem at følge figurer midt i begivenhedernes centrum og - oftest - det helt brede og overordnede perspektiv, hvor endda kritik af anvendte kilder diskuteres. Tegneserieskaberen er selv professor i historie.

Som tegner er Iglesia i stand til at skildre miljøerne og de drabelige slag i alle de detaljer, man kan ønske sig. Hans streg er i klassisk stil og egner sig bedst til de vilde slag, imens de mange scener med dialog fremstår lidt statiske. På tekstsiden er den store mængde tekst i form af både dialog og massive tekstkasser fyldt med en overflod af fakta med til dræne historien for fremdrift. Således er bogen nok mere succesfuld som alternativ fagbog end som tegneserie, og en forhåndsinteresse for historie og middelalderslag er nok krævet af læseren.

Danske historieformidling i tegneserieform finder vi i Eric Knippers GermaniaDe første skridt samt Nuka Godtfredsens Grønlandsfortælling De første skridtDanske historieformidling i tegneserieform finder vi i Eric Knippers Germania samt Nuka Godtfredsens Grønlandsfortælling .