Gå til indholdZhōng : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

125 sider

Udgivet

2016

genre/form

romanOriginaludgave

2016


Beskrivelse


Midaldrende Jens rejser til Kina på turisttur med sin storebror. Oplevelsen af det store land bliver samtidig til erindringsglimt om afskeden med hans far og til fortællingen om en rejse 30 år tidligere med dejlige Connie, der bare skred


Anmeldelser (7)


2. mar. 2016

Kort, smuk og underfundig roman om en midaldrende mands rejse til Kina, om hans møde med landet og sin egen fortid. For alle, der elsker smukt sprog, en god fortælling og litteratur, der overrasker, fx læsekredse, studerende og opgaveskrivere.

Romanens jeg-person er midaldrende Jens, som tager med sin storebror på turistrejse til Kina. Det bliver en rejse i nutiden og i erindringen, hvor Jens genoplever en rejse til Kina i 1983 med dejlige Connie, der dog skred med en canadisk biolog, og samtidig har han erindringsglimt og drømme om sin far, der døde af en blodprop, da han havde den alder, som Jens har nu. Zhong er både "ur" og "slutning" på kinesisk, og romanen er fuld af ure og tid og slutninger, der væver sig ind mellem hinanden. Thøger Jensen, f. 1960, er prisbelønnet dansk prosaist, senest kom Frokost i tyrens hoved


Romanens jeg-person er midaldrende Jens, som tager med sin storebror på turistrejse til Kina. Det bliver en rejse i nutiden og i erindringen, hvor Jens genoplever en rejse til Kina i 1983 med dejlige Connie, der dog skred med en canadisk biolog, og samtidig har han erindringsglimt og drømme om sin far, der døde af en blodprop, da han havde den alder, som Jens har nu. Zhong er både "ur" og "slutning" på kinesisk, og romanen er fuld af ure og tid og slutninger, der væver sig ind mellem hinanden. Thøger Jensen, f. 1960, er prisbelønnet dansk prosaist, senest kom Frokost i tyrens hoved.

Det er en stilfærdig fortælling om en stilfærdig mand i en knap og minimalistisk stil, fuld af underfundighed, smukt sprog og skarpe, skæve iagttagelser. Det er svært at skrive om den på en måde, der yder den retfærdighed. Men den er så god, at jeg begyndte at læse forfra, da jeg var færdig, fordi mødet med den bare ikke måtte være slut endnu.

Man kan sammenligne med andre minimalister, fx Helle Helle, og med de underfundige mandeskildringer hos Jesper Wung-Sung, men Thøger Jensens stil er unik, så man skal læse hans andre bøger.

Lektørudtalelse

Af

Marianne Majgaard Jensen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Maria Guldager Rasmussen

2016-04-14

Jyllands-posten

Af

Erik Svendsen

d. 8. mar. 2016

Kristeligt dagblad

Af

Claus Grymer

d. 9. mar. 2016

Weekendavisen

Af

Lars Bukdahl

d. 4. mar. 2016

Standart

Af

Dag Heede

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

Danmark Kina

Af

Holger Dahl

Nr. 106 (2016)


Informationer og udgaver

Bog

2016

Ebog

2016