Bøger / skønlitteratur / roman

Zhōng


Beskrivelse


Midaldrende Jens rejser til Kina på turisttur med sin storebror. Oplevelsen af det store land bliver samtidig til erindringsglimt om afskeden med hans far og til fortællingen om en rejse 30 år tidligere med dejlige Connie, der bare skred.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2016

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 2. mar. 2016

Kort, smuk og underfundig roman om en midaldrende mands rejse til Kina, om hans møde med landet og sin egen fortid. For alle, der elsker smukt sprog, en god fortælling og litteratur, der overrasker, fx læsekredse, studerende og opgaveskrivere.

Romanens jeg-person er midaldrende Jens, som tager med sin storebror på turistrejse til Kina. Det bliver en rejse i nutiden og i erindringen, hvor Jens genoplever en rejse til Kina i 1983 med dejlige Connie, der dog skred med en canadisk biolog, og samtidig har han erindringsglimt og drømme om sin far, der døde af en blodprop, da han havde den alder, som Jens har nu. Zhong er både "ur" og "slutning" på kinesisk, og romanen er fuld af ure og tid og slutninger, der væver sig ind mellem hinanden. Thøger Jensen, f. 1960, er prisbelønnet dansk prosaist, senest kom Frokost i tyrens hoved.

Det er en stilfærdig fortælling om en stilfærdig mand i en knap og minimalistisk stil, fuld af underfundighed, smukt sprog og skarpe, skæve iagttagelser. Det er svært at skrive om den på en måde, der yder den retfærdighed. Men den er så god, at jeg begyndte at læse forfra, da jeg var færdig, fordi mødet med den bare ikke måtte være slut endnu.

Man kan sammenligne med andre minimalister, fx Helle Helle, og med de underfundige mandeskildringer hos Jesper Wung-Sung, men Thøger Jensens stil er unik, så man skal læse hans andre bøger.


litteratursiden.dk

d. 14. apr. 2016

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 14. apr. 2016

Thøger Jensen tegner et fint portræt af Kina og af en midaldrende nordjysk mand. Sproget er poetisk på en jordnær facon. Historien kryber dog ikke rigtig ind under huden. I 1983 rejste den dengang 22-...


Jyllands-posten

d. 8. mar. 2016

af

af

Erik Svendsen

d. 8. mar. 2016


Kristeligt dagblad

d. 9. mar. 2016

af

af

Claus Grymer

d. 9. mar. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Dag Heede

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)


Danmark Kina

Nr. 106 (2016)

af

af

Holger Dahl

Nr. 106 (2016)