Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Zalt - dampherrernes planet


Beskrivelse


Science fiction. Stjerneskibet Alexandria, med en besætning af bibliotekarer, besøger planeten Zalt. På Zalt findes der kun saltvand, men dampherrerne har fundet en metode til at skaffe ferskvand. Men de tager en høj pris for vandet. Mon besætningen fra Alexandria kan hjælpe med at ændre situationen?

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jennie Johnsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er anden del af science-fiction trilogien om stjerneskibet Alexandria Bogen kan læses uafhængigt af bind 1. Stjerneskibet sejler gennem verdensrummet for at besøge de planeter, der erblevet koloniseret af mennesker fra Jorden. Dets mission er at modtage og videregive nv viden. Skibet beherskes af en høj moral. Der anvendes aldrig vold, og hvis der er problemer på en planet,fremtvinges der ikke en løsning. Alexandrias våben er viden. I dette bind besøges planeten Zalt. Det er en ørkenlignende planet, hvor ferskvand er en mangelvare. Denne mangel har gjort en halv snespersoner til herrer over resten af samfundet, idet de på deres dampslotte formår at omdanne saltvand til ferskvand. Udsendinge fra stjerneskibet har en løsning på problemet, men damoherrerneafgiver ikke frivillgt deres magt. Beskrivelsen af dette feudalsamfund i oprør samt de fantasifulde og overbevisende skildringer af dyre- og olanteliv er spændende læsning. Også dette bindafsluttes med et leksikalt afsnitomhandlende planeten plus et kort. En i alle henseender god science-fiction, som absolut må anbefales. Kan læses fra ca. 7. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Biblioteksskibet Alexandria er nu nået frem til planeten Zalt, hvor ferskvand er en mangelvare. Planeten er opdelt i store feudalsamfund, der styres af hver sin dampherre, der fremstillerferskvand ved inddampning af havvandet og således har magten over befolkningen. Benji, der kom ombord på planeten Azur, er nu uddannet bibliotekar, og sammen med 2 andre går han i land på Zalt, menbliver taget til fange af en af dampherrerne, der ønsker at udnytte Alexandrias informationer til opfindelser, der kan gøre hans magt endnu større. Benji og hans ledsagere slipper væk og tilbagetil Alexandria, og her finder de i biblioteket frem til en lille plante, der kan udskille ferskvand af havvandet. De blander sig nu med den lokale befolkning og overlader dem nogle planter, ogrygterne og planten breder sig nu over Zalt; dampherrernes tyranni og monopoler bliver langsomt brudt. Bogen er i lighed med seriens 1. bind velskrevet og spændende og giver et godt og troværdigtbillede af Zalt og densindbyggere. Bagest er et kort over Zalt og et lille leksikon samt 2 små folkesagn fra Zalt. Trykket er nydeligt og det farvelagte omslag iøjnefaldende. Anbefales tilselvlæsning fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2014

af

af

Jeanette Thisted Villadsen

d. 18. nov. 2014

Science fiction historie, der foregår på planeten Zalt, hvor der udspiller sig en kamp om adgangen til ferskvand og dermed retten til at leve. Kan læses fra 12 års-alderen.

På planeten Zalt findes der masser af vand, men kun saltvand som ikke kan drikkes. Dampherrerne har udviklet en metode til at omdanne saltvandet til ferskvand, men de tager en høj pris for det. Stjerneskibet Alexandria, som er bemandet med bibliotekarer, kommer til planeten. Besætningen kan se, at systemet er uretfærdigt og beslutter sig for at hjælpe civilbefolkningen med at gøre oprør mod dampherrernes system. Ikke med vold men med viden.

Sproget er nutidigt og let at læse, men det er irriterende, at der er mange stavefejl. Historien er spændende nok og kan fint læses af dig som er nysgerrig på science fiction-genren.

1. del om biblioteksskibet Alexandria, Azur - kaptajnernes planet (Ved Niels Dalgaard) er et godt sted at starte. En anden rigtig god serie for nye science fiction-fans kunne være Ida-Marie Rendtorffs "Kloden under vand".


Information

d. 28. jan. 1985

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 28. jan. 1985


Weekendavisen

d. 20. jan. 1984

af

af

Bo Bjørnvig

d. 20. jan. 1984


Berlingske tidende

d. 19. feb. 1984

af

af

Niels Dechow Nielsen

d. 19. feb. 1984


Aarhuus stiftstidende

d. 13. feb. 1984

af

af

EC.

d. 13. feb. 1984


Børn & bøger

årg 37, nr 2 (1984)

af

af

Eva Glistrup

årg 37, nr 2 (1984)


Jyllands-posten

d. 20. feb. 1984

af

af

H. P. Jensen

d. 20. feb. 1984


Plys

1986

af

af

Morten Rubjerg Sørensen

1986


Proxima

Nr. 101 (2016)

af

af

Thomas Winther

Nr. 101 (2016)


Himmelskibet

Nr. 43 (2015)

af

af

Martin Hjort Eriksen

Nr. 43 (2015)