Gå til indholdBøger / faglitteratur

Wehrmacht : Hitlers hær


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

312 sider: ill.

Udgivet

2008


Beskrivelse


Med udgangspunkt i den nyeste forskning, interviews af samtidsvidner samt et omfangsrigt arkivmateriale og private dokumenter fortælles historien om Værnemagten, Hitlers vigtigste magtinstrument


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 7. nov. 2008

For videregående 91.93 interesserede.

Værnemagtens andel af holocaust og krigsforbrydelserne har været omstridt i forskningen, hvor soldaterne tit over en kam enten er blevet fremstillet som totalt uskyldige eller Hitlers håndgangne bødler. Denne bog giver værnemagtens historie fra Reichswehr i 1920'erne, overgangen til almindelig værnepligt 1935 og indsatsen i krigsårene med 18 mio. under våben. Konklusion er, at de fleste højere officerer var vidende om forbrydelserne, mens dog kun et fåtal deltog aktivt systematisk og faktisk kun 10 % var vidende om selve udryddelseslejrene. Langt størstedelen af forbrydelserne blev fx på østfronten foretaget af 100.000 mand i sikrings-, politi- og SS-enheder i baglandet. De værste mod russiske krigsfanger, hvor millioner omkom, mens op mod 1. mio. - størstedelen civile - blev myrdet under anti-partisanoperationer på østfronten og Balkan. Bogen omhandler også de mange værnemagtsofficerers og meniges aktive modstand mod Hitler her ofte med livet som indsats. Der fastslås, at værnemagten ikke grundlæggende pådrog sig kollektiv skyld, men fortrinsvis enkeltpersoner var ansvarlige. Bogen er letlæst, fagligt velfunderet og udbygget med en række velfungerende vidneudsagn indfældet direkte i fremstillingen.

Bortset fra Breve fra Østfronten, som kun dækker delvist, ingen dansk monografi om emnet.

En interessant og fagligt velfunderet bog, som kommer godt rundt om værnemagtens andel i tyske krigsforbrydelser under 2. verdenskrig.


Berlingske tidende

d. 3. dec. 2008

af

af

Søren Kassebeer

d. 3. dec. 2008


Politiken

d. 6. dec. 2008

af

af

Henrik Lundtofte

d. 6. dec. 2008Informationer og udgaver

2008

Bog

Guido Knopp

Schønberg