Bøger / skønlitteratur / noveller

Vinter-eventyr


Beskrivelse


Novellerne foregår i danske omgivelser og anslår bl.a. temaet at alle menneskelige handlinger indgår i et større regnskab.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Marianne Majgaard Jensen

2006

Vinter-eventyr udkom første gang i 1942 og indeholder flere fortællinger, der regnes som centrale i Karen Blixens forfatterskab, blandt andet "Sorg-Agre". Her finder man hele Blixens komplekse forståelse af skæbnen som noget helt uafvendeligt i tilværelsen, hvor erkendelsen af skæbnen er det, der giver mennesket mulighed for at komme overens med livet. "Alkmene" og "Heloïse" er to andre væsentlige fortællinger. Her er skæbnen også et centralt tema kombineret med hovedpersonernes manglende evne til at læse livet og handle ud fra det. Fælles for fortællingerne er, at de henlægger handlingen til fortiden. Alligevel er Vinter-eventyr nok det værk af Karen Blixen, som er nemmest tilgængeligt for os i dag. Sammenlignet med store dele af hendes øvrige forfatterskab er teksterne enklere komponeret og refererer til genkendelige myter og klassiske fortællinger. Derfor er samlingen et godt bud på, hvad man kan vælge til opgaveskrivende gymnasieelever, Blixen-begyndere og læsekredse. Vinter-eventyr er udkommet i mange udgaver, senest som tranebog i 6. udgave 1998. Jeg har ikke kunnet sammenligne med tidligere udgaver, så jeg må nøjes med at kommentere denne: Retskrivningen er tilrettet nuværende regler. Fin bagsidetekst med helt kortfattede oplysninger om forfatter og værk. Der er ikke yderligere tekstkommentarer. God forside med tegning i sepia-toner.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj 2010

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 19. maj 2010

Videnskabelig udgave af Vinter-Eventyr til studerende, undervisere, ambitiøse læsekredse og opgaveskrivere på gymnasieniveau.

I 2007 kom Den afrikanske Farm i en tekstkritisk udgave, og nu følger Vinter-Eventyr i samme udstyr. Næste udgivelse i rækken bliver Syv fantastiske Fortællinger, og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab håber, at serien med tiden vil omfatte hele Blixens fiktive forfatterskab. Det er et ambitiøst og flot værk, godt layout og lækkert boghåndværk. Blixens noveller fylder cirka 300 af de omtrent 500 sider, resten er ordforklaringer, noter og kommentarer til bl.a. tekstgrundlag og udgivelsesforhold ved Peter Olivarius og Henrik Blicher samt efterskrift ved Poul Behrendt, alt sammen grundigt, gedigent og velskrevet, det rene guf for både opgaveskrivere, litterater og seriøse lystlæsere. Vinter-Eventyr er et af Blixens hovedværker og tematiserer bl.a. menneskets forhold til liv, skæbne og egen vilje. Vinter-Eventyr udkom i 1942 og indeholder nogle af Karen Blixens bedst kendte og mest læste fortællinger, bl.a. "Alkmene" og "Sorg-Agre".

Vinter-Eventyr er udkommet i mange udgaver, senest med moderne retskrivning i 2006 (2. udg. 2008). Det fik mange fagfolk til at gyse, og jeg vil da også hellere anbefale denne nye udgave til de allerfleste læsere.

Flot tekstkritisk udgave af et af Karen Blixens hovedværker med noter og efterskrift, som gør den tilgængelig for nutidens læsere, også de unge af slagsen.


litteratursiden.dk

d. 1. feb. 2005

af

af

Birgitte Tindbæk

d. 1. feb. 2005

En foruroligende fortælling – typisk for forfatterskabet, og den rummer så mange elementer og synspunkter, at der er rigelige tolkningsmuligheder. Men som stort set alle Karen Blixens tekster kan ’Sor...


litteratursiden.dk

d. 22. nov. 2019

af

af

Rikke Bødker

d. 22. nov. 2019

Karen Blixens 'Vintereventyr' er i en klasse for sig. De overrasker og sætter spørgsmålstegn ved vores eksistens og dens grundlag. 'Vintereventyr' udkom første gang i 1942. Samlingen består af 11 for...


Jyllands-posten

d. 28. maj 2010

af

af

Johs. H. Christensen

d. 28. maj 2010


Politiken

d. 19. juni 2010

af

af

Søren Vinterberg

d. 19. juni 2010


Kristeligt dagblad

d. 11. juni 2010

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 11. juni 2010


Weekendavisen

d. 30. juli 2010

af

af

Leonora Christina Skov

d. 30. juli 2010


Passage

nr 1 (1986)

af

af

Per Højholt

nr 1 (1986)