Bøger / faglitteratur / biografier

Vilhelm Hammershøi : på sporet af det åbne billede


Beskrivelse


Biografi med over 500 malerier, tegninger, fotografier, skitser, udklip, postkort og breve, der tilsammen giver et både biografisk, kunsthistorisk og kulturhistorisk blik på Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og hans værk. I biografiske afsnit belyses vigtige personer og omdrejningspunkter for hans liv og værk.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 22. okt. 2018

Hammershøis malerier af stille, tomme stuer og portrætter af kvinder vendt bort fra beskueren kender mange. Her får vi, i overdådig pragt, en dybere indsigt i Hammerhøis liv og metoder. Den smukt layoutede bog med de fremragende illustrationer vil fange kunstinteresserede fra de mest overfladiske til professionelle på kandidatniveau.

Vilhelm Hammershøi var, allerede mens han levede, anerkendt som en af vores betydeligste malere, og siden er anerkendelsen bare vokset, så hans billeder efterhånden opnår rekordstore priser på auktioner. Annette Rosenvold Hvidt og Gertrud Oelsner har gravet i kilderne om Hammershøi og hans liv. Især udforsker de hans brug af fotografiet som et redskab til inspiration mere end blot et redskab til at fastholde et motiv.

Bogen sikrer offentligheden adgang til kunstnerens billeder i en gengivelse som tidligere ikke var mulig, men den er også en kunsthistorisk afdækning af Hammershøis metode og inspirationskilder. Bogen er desuden en kilde til Hammershøi og den verden, der omgav ham. Det store format og det lækre layout sikrer de bedste rammer for de mange illustrationer, og noter og lister over begivenheder i Hammershøis liv registrerer og dokumenterer, samtidig med at de underbygger bogens kunsthistoriske sigte. En fantastisk smuk bog, som har et meget bredt publikum.

Bogen supplerer Poul Vads fornemme Hammershøi fra 1988, som ikke med det bliver overflødig.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2006

af

af

Torben Wendelboe

d. 9. jan. 2006

Disse fire små bøger med tekst af Annette Rosenvold Hvidt tager alle udgangspunkt i kunstmuseet Ordrupgaards meget fine samling. Om Ordrupgaard fortæller historien om samlerparret Henny og Wilhelm Hansen, der samlede med fin kvalitetssans og generøst testamenterede deres livsværk til den danske stat. Fransk impressionisme fortæller kort og noget punktagtigt dels om impressionismen som bevægelse og dels om de impressionister og deres værker, som samlingen rummer. De to sidste bøger om Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring kommer på grund af deres koncentration om en enkelt kunstner lidt tættere på og giver på den begrænsede plads udmærkede kunstnerkarakteristikker og udmærkede forslag til billedlæsninger og -fortolkninger. Alle værker er gennemillustrerede og fremtræder indbydende og handy. De vil fint kunne udfylde rollen som introduktion til et besøg i museet, der netop har fået en fin tilbygning, og som en slags kunstnerisk souvenir fra besøget og vil have deres primære funktion i denne sammenhæng; bøgerne om Ring og Hammershøi vil dog kunne fungere som en allerførste introduktion også i lidt bredere sammenhænge. Korte lister over udvalgt litteratur.


Kristeligt dagblad

d. 13. okt. 2018

af

af

Erik Steffensen (f. 1961)

d. 13. okt. 2018


Berlingske tidende

d. 22. okt. 2018

af

af

Torben Weirup

d. 22. okt. 2018


Kristeligt dagblad

d. 30. mar. 2019

af

af

Erik Steffensen (f. 1961)

d. 30. mar. 2019


Weekendavisen

d. 19. okt. 2018

af

af

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 19. okt. 2018


Information

d. 15. feb. 2019

af

af

Maria Kjær Themsen

d. 15. feb. 2019