Gå til indholdVikingernes liv


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

31 sider: ill. i farver

Udgivet

2001

Originaludgave

1999


Beskrivelse


Om vikingerne som folkeslag, de riges og de fattiges liv, mad og drikke, mode, kunst og arkitektur, helbred og medicin, familieliv, krig og våben, forbrydelse og straf, transport, videnskab, religion samt fortidsarven


Anmeldelser (2)


8. mar. 2000

Det altid populære emne om vikinger har fået endnu en titel til belysning af deres liv og dagligdag. Bogen, der er af engelsk oprindelse, gør meget ud af at se på vikinger som andet end blot blodtørstige krigere. Et dobbeltopslag har ca. 1/2 sides brødtekst. Hertil kommer tegninger, fotos og kortskitser med tilhørende tekster, som forklarer de valgte illustrationer. Der defineres, hvem vikingerne var, forskelle på rige og fattige vikinger, mad og drikke, hobbyer, tøj og mode, medicin, krige og våben samt emner som forbrydelse og straf, religion og deres opdagelser. Der står faktisk meget på de få sider. Inderbagsiden er bogens indeks. I et pænt og overskueligt layout, hvor brødteksten har en pæn stor typografi, gives her et af de bedre bud på en vikingetidsbog, som kan selvlæses fra 4. klasse, og hvor der er mere indhold end i K.E. Larsens Vikinger fra (98/44). Bogen ligger indholdsmæssigt på linje med På arbejde med vikingerne (00/06).

Lektørudtalelse

Af

Karsten Boll (skole)

8. mar. 2000

Fagbog for børn om vikinger. Efter en kort indledning fortælles om dagligliv, mad, tidsfordriv, mode og kunst. Derefter hører vi om helbred, kærlighed og ægteskab og kvinders og børns stilling. Så berettes om krig og våben, retsforhold, transport, videnskab og religion. Bagest et afsnit om arven fra vikingerne og iflg. indholdsfortegnelsen en ordforklaring, der imidlertid er blevet forvandlet til et "Vidste du ..."-afsnit. Desuden register. Bogen er i typisk layout og mini-format (lidt større end A5) fra det engelske forlag Ticktock. Hvert opslag udgør et nyt afsnit. Den kortfattede brødtekst, der er oversat til et letflydende dansk, er sat med rimeligt store typer. Rundt om denne brødtekst er placeret en række friklippede ill. med billedtekster med meget lille skrift. Den kortfattede tekst og mylderet af billedtekster bidrager til et flimrende og kalejdoskopisk helhedsindtryk. Under afsnittet om "Forbrydelse og straf" toner et billede af Tollundmanden frem. Han døde små 1.000 år før vikingetiden, og er ikke noget indlysende eksempel på tidens straffe. Et andet sted fortælles, at vikingerne sjældent brugte hjelme m. horn illustreret af en hjelm med horn! Fra bronzealderen!! Alt i alt er bogens ill. et svagt punkt med en blanding af farvefotos og gamle historiserende billeder. I den lange række af fagbøger om emnet på dette niveau er denne bog ikke noget must. Selvst. læsning fra ca. 12 år.

Lektørudtalelse

Af

Torben Wilhelmsen


Informationer og udgaver

Bog

2001

Bog

1999