Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Vikinger


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Vikinger som røvere og handelsfolk, deres våben og skibe, vikinger på rejse, i hverdagen og til begravelse, asatroen og overgangen til kristendommen.

Indhold

De første vikinger ; Hvad er en viking? ; Hjemme hos vikingen ; Skibene ; Vikingernes våben ; Den store verden; Vikingernes guder ; Vikingegravene ; Kristendommen ; Et land bliver til ; Vikinger i dag


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 1997

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 19. nov. 1997

I serien De små fagbøger kommer her et vellykket lille og letlæst hæfte om vikinger, deres hverdag, skibe og tro. Stoffet er helt basal viden om vikinger. Det er enkelt og overskueligt præsenteret. Det er en rent "faglig" tekst, der ikke mikser med fiktion. Sproget virker hverdagsagtigt, nogle enkelte steder en anelse "snakkende". Teksten kan læses af børn fra 8-9 år, og vil sagtens kunne læses for videbegærlige børn fra 6 år. Hæftet vil også være meget anvendeligt for ældre børn, unge og voksne med læsevanskeligheder. Lange ord er delte. Teksten er nogle få gange indfældet i illustrationerne, men alle steder tydelig. Teksten følges op af smukke og funktionelle akvareller af Christian Würgler Hansen, samt nogle få farvefotos. Vi har mange, også nyere, bøger om vikinger på børnebiblioteket, men denne skiller sig især ud ved at være meget let og overskuelig, samtidig med at den er helstøbt og fornuftig dækkende som introduktion til emnet. Forside med naturalistisk akvarel af vikingeskib skal nok formidle bogen til de rette børn, unge og voksne. Lille, men funktionel litteraturliste bagest, der også gør opmærksom på hvilke af de nævnte bøger, som er svære og hvilke der er lette at læse.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. okt. 2011

af

af

Stine Grabas

d. 26. okt. 2011

Bogen er for udlændinge, som er ved at lære dansk. Den kan dog også bruges til børn, som skal have et kort overblik over vikinger.

Vikinger er en del af en ny serie Fakta & fiktion, som bliver udgivet af Gyldendal uddannelse. Serien er delt op i 4 sværhedsgrader, hvor denne er i den grønne serie, den næst letteste. Bogen er spændende læsning for udlændinge med overskuelig tekst og supplerende tekstbokse. Teksten er gennemgående illustreret med flotte billeder og er en meget indbydende letlæsningsbog. Den kommer omkring oprindelse, levevis, guder og deres skibe, våben og betydning i den danske historie. De forskellige bøger i serien er indtalt på forlagets hjemmeside og er til at downloade.

I stil minder den mest om børnebogen Vikinger af Jens Pietras, men fagbogen fra Fakta & fiktion er decideret lavet til udlændinge.

Flot illustreret letlæsningsbog for udlændinge i en ny serie, som giver et godt indblik i vikingernes levevis. Indlæsningen kan findes på forlagets hjemmeside.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 1997

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 19. nov. 1997

Serien De små fagbøger angives at henvende sig til 1. - 4. klasse, formentlig ud fra det synspunkt, at læseniveauet er meget forskelligt, især på disse klassetrin. Jeg vil mene, at de fleste i 3. - 4. klasse kan læse teksten, som er tospaltet og delt i små korte afsnit og med orddeling af svære ord. Informationsmængden er god og ganske stor, sideantallet taget i betragtning. Man møder vikingen både som røver, handelsmand, på rejse, i hverdag og til begravelse. Asatroen og overgangen til kristendommen bliver også omtalt. Illustrationerne er farvelagte og naturalistiske tegninger med mange detaljer, men af en eller anden grund har der sneget sig tre farvefotos ind af det runde Hornelundvikingespænde, Lindholm Høje og Jellingestenene. Desværre har der også sneget sig et par skønhedsfejl ind, således spiller et par vikinger umiskendeligt på lur, og fredag er i bogen opkaldt efter Freja, ikke Frigg. Helhedsindtrykket er dog en god og redelig bog, som kan afløse den bedagede Vikinge-tiden af Stig Hadenius fra 1977.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 13 (1998)

af

af

Birte Sørensen

Årg. 115, nr. 13 (1998)