Gå til indholdVietnamkrigen : tre årtiers stedfortræderkrig


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

32 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2019

genre/form

bibliografiOriginaludgave

2015


Beskrivelse


I tre årtier var der krig i Vietnam. Først var den en kamp for selvstændighed mod kolonimagten Frankrig. Siden blev landet delt, og en borgerkrig gjorde det til en kampplads, hvor supermagten USA og de kommunistiske stormagter Kina og Sovjetunionen udkæmpede "Den Kolde Krig"


Anmeldelser (11)


20. mar. 2015

Den hidtil grundigste og mest up to date bog om Frankrigs og USAs Vietnam-krige baseret på adgang til nyligt åbne arkiver. For alle historieinteresserede og seriøse opgaveskrivere.

Selv om undertitlen antyder, at bogen kun omhandler Frankrigs- og USA-krigene, er forhistorien også med i form af en kort introduktion til hele Vietnams historie og en grundigere gennemgang af den franske kolonisering. Hovedvægten er naturligvis på de to krige. Illustreret med få fotos og forsynet med omfattende litteraturliste. Forfatteren er ph.d. i amerikansk historie fra University of California og er lektor på SDU.

Værket er meget grundigt, sobert og objektivt og er et hovedværk om emnet.

Af større nyere værker er der især Krig uden fronter


, der dog fokuserer på USAs rolle. Der findes ikke på dansk et tilsvarende all round værkAf større nyere værker er der især Krig uden fronter, der dog fokuserer på USAs rolle. Der findes ikke på dansk et tilsvarende all round værk.

Lektørudtalelse

Af

Per Månson

19. nov. 2019

Vietnamkrigen var i første omgang en kamp for selvstændighed mod kolonimagten Frankrig, men blev siden en stedfortræderkrig hvor stormagterne Kina og Sovjetunionen kæmpede mod supermagten USA. En spændende og meget informerende bog, der henvender sig til alle med interesse for emnet, fra ca. 12 år.

Bogen beskriver historien begyndende med Frankrigs rolle i Vietnam, Vietnamesernes selvstændighedskamp herunder betydningen af militærstøtten fra det nye kommunistiske styre i Kina og USA's "overtagelse" af krigen for Frankrig. Hovedparten af bogen omhandler USA's engagement i Vietnam fx præsident Johnsons beslutninger, måden vietnameserne fører krig på, TET-offensiven, brugen af napalmbomber og My Lai-maskaren. Derudover præsenteres den store Nordvietnamesiske leder Ho Chi Minh og den beskriver USA's endelige "flugt" fra Saigon og dermed det endelige nederlag. Krigens betydning hjemme i USA omtales.

Emnet er meget kompliceret, men det lykkes at komme rundt om det på den korte plads. De velvalgte fotos med undertekster er rigtig gode og nødvendige for at forstå hvad der foregik fx det ikoniske foto af de flygtende børn efter napalmangreb og B52 bombefly der tømmer sin bombelast over Vietnam. Bogen er velskrevet og har nogle gode faktabokse der nærmere forklarer hvad Ho Chi Minh-stien var og krigen i de amerikanske dagligstuer.

Bogen kan sammenlignes med Kender du Vietnam?


Bogen kan sammenlignes med Kender du Vietnam?.

Lektørudtalelse

Af

Boy Olesen

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard

d. 24. mar. 2015

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 10. mar. 2015

Politiken

Af

Jens Holsøe

d. 10. mar. 2015

Weekendavisen

Af

Per Stig Møller

d. 13. mar. 2015

Politiken

Af

Jens Holsøe

d. 25. nov. 2015

Kristeligt dagblad

Af

Michael Bach Henriksen

d. 10. mar. 2015

Krigsvidenskab.dk [online]

Af

Martin Fransen

2015-08-31

Litteratursiden.dk [online]

Af

Jytte Kjær Schou

2016-04-11

Udenrigs

Af

Erik Beukel

2015, nr. 2


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2020

Lydbog (net)

2016

Punktskrift

2020

Punktskrift

2016

Bog

2019

Bog

2015

Bog

2015

Ebog

2015