Bøger / faglitteratur

Videnskabens bedrag : frisæt videnskaben


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Den moderne videnskabs ti dogmer ; Videnskab, religion og magt ; Er naturen mekanisk? ; Er den totale mængde materie og energi altid den samme? ; Er naturlovene uforanderlige? ; Er materien uden bevidsthed? ; Er naturen uden formål? ; Er al biologisk arv materielt betinget? ; Lagres hukommelse som materielle spor? ; Er sind og bevidsthed begrænset til hjernen? ; Er overnaturlige fænomener illusoriske? ; Er mekanistisk medicin det eneste, der virker? ; Illusioner om objektivitet ; Videnskabens fremtid


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2016

af

af

Morten Brynildsen

d. 11. feb. 2016

Moderne naturvidenskab er fanget i fordomsfulde, fastlåste mønstre, mener biolog og forsker Rupert Sheldrake. Han søger med denne bog at frisætte naturvidenskaben fra nutidens materialistiske dogmer. For forskere, studerende og andre med interesse i videnskabsteori og -metode.

Den anerkendte biolog, forsker og forfatter Ruper Sheldrake gennemgår ti af naturvidenskabens centrale dogmer. Gennem nedslag i videnskabshistorien folder han dogmerne ud i et nyt lys. De bliver til åbne spørgsmål, som han inviterer læseren til at overveje: Er naturlovene givne? Kan materie og energi opstå ud af intet? Er mennesker og dyr blot biologiske maskiner? Har cellerne hukommelse og bevidsthed? Er mekanisk medicin det eneste, der virker - fordi det er det eneste, der kan påvises empirisk?.

Spændende indspark i en central og overset problematik: Hvilke paradigmer ligger til grund for naturvidenskabens virkemåde og udsyn, og hvordan former de videnskabens resultater? Meget tankevækkende. Bogen er sproglig og indholdsmæssigt på et højere akademisk niveau.

Der er flere bøger, der tager fat på det humanistiske felt (fx Kampen om disciplinerneHumaniora og Humaniora ), men ikke mange med kritisk stillingtagen til de naturvidenskabelige paradigmer. De fleste er neutralt formulerede undervisningsbøgerDer er flere bøger, der tager fat på det humanistiske felt (fx Kampen om disciplinerne og ), men ikke mange med kritisk stillingtagen til de naturvidenskabelige paradigmer. De fleste er neutralt formulerede undervisningsbøger.