Bøger / faglitteratur til børn / bestemmelsesnøgler

Vi ser på træer


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om blade, ved, årstiderne, formering og kimplanter, alfabetisk gennemgang af 15 danske træer med tekst, akvareltegning samt beskrivelse af grene, blade, blomster og frugter. Faktarammer med oplysninger om alder, højde, blomstringstid, voksesteder og anvendelse. Faktaramme: Kort sagt - til indledningsafsnit. Ordliste.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2002

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 4. juli 2002

En kortfattet gennemgang af de 15 vigtigste danske træer tegnet og skrevet af tegneren/forfatteren til Gyldendals farveflora. Bogen kan anvendes i natur/teknik undervisningen på 3.-5.klassetrin og til selvstudium for de naturinteresserede på samme klassetrin. Efter nogle sider med generelle oplysninger om blade, ved, årstiderne og formering følger opslag hvor træerne gennemgås i alfabetisk rækkefølge. På venstresiderne findes en kortfattet tekst samt en stor akvareltegning som giver de vigtigste karakteristika ved træet. På højresiderne findes detaljetegninger af grene, blade, blomster og frugter. Hertil hører korte billedtekster samt en faktaramme med oplysninger om træets alder i Danmark, højde, blomstringstid, voksesteder og anvendelse. Akvarellerne er i meget stærke farver som sikkert vil tiltale målgruppen. Bogen afsluttes med et lille stikordsregister og en god litteraturliste. På omslagets inderside findes træernes vintersilhuetter. Af nyere titler om samme emne kan nævnes Træer i skoven fra 2001 der rummer flere oplysninger og har håndbogskarakter, samt Træerne omkring os fra 2002 der også rummer havetræer og aktivitetsforslag.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 4. juli 2002

Bogen præsenterer de 16 mest almindelige træer i Danmark og det er smukt boghåndværk. Den er gennemført og helstøbt. Først fortælles generelt om træerne, bladene, bestøvning og kimplanterne. Derefter tegnes og fortælles i 16 dobbeltopslag om bl.a. ahorn, bøg, platan og birk. Venstresiderne prydes af et miljøbillede; træet i landskab eller bymiljø, samt en tekst om træets karakteristika. Højresiderne viser detaljer; bladene og blomster, samt faktaboks med bl.a. voksested, størrelse og anvendelse. Bagest forbilledlig kombineret ordliste og stikordsregister og litteraturliste. Illustrationerne er tegnet i en naturalistisk streg farvelagt med akvarelfarver. Billederne er præget af det "høje" nordiske lys, og farveholdningen er klar og lys. Teksten er kortfattet og ikke speciel let. Satsen er tydelig og ret stor. Illustrator og forfatter kendes fra bl.a. Gyldendals farveflora (2001). Vi har en del bøger om træer i børnebiblioteket, men dette er en fin oplevelsesbog, hvor den danske oprindelse ikke fornægter sig. Kan selvlæses fra 11 år, eller læses for børn fra 6-7 år. Forside præsenterer bogen fint med miljøbillede, bagsideteksten er kortfattet og skærper nysgerrigheden.