Bøger / faglitteratur / bibliografier

Vi river himlen ned på jorden : drøm og hverdag i revolutionens Rusland 1917-1922


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om den kaotiske tid efter Den russiske revolution (1917) hvor bolsjevikkerne med Lenin og Trotskij i spidsen forsøgte at få bønder, arbejdere, skolelærere, husmødre, ingeniører, embedsmænd og alle de andre medlemmer af samfundet til at spille efter de nye og meget anderledes regler.

Indhold

Forudsætningerne og drømmene (Scenen sættes ; Socialitiske drømmerier) ; Revolutionen til hverdag (Den revolutionære helt ; Foran tribunalet og inde bag fængslets mure ; Scener fra borgerkrigen ; Uro, politisk opposition og attentatforsøg ; De hellige tåber ; Revolutionen i krise ; Til kamp for ikonerne ; Magtkampen ; Ned med den private ejendomsret, rigdom og foretagsomhed)


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2016

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 26. sep. 2016

Efter revolutionen i Rusland i 1917 blev tilværelsen for almindelige mennesker om muligt endnu mere fattig, usikker og voldelig. Nye arkivstudier lader os komme helt tæt på en række skæbner i det borgerkrigsramte land. Vigtig læsning for alle, der interesserer sig for Rusland.

Ruslandskenderen og historikeren Erik Kulavig præsenterer en række fortællinger om helt almindelige russere og deres tilværelse, som var blevet vendt helt på hovedet efter bolsjevikkernes magtovertagelse i 1917. Kommunisterne ønskede at slå alt det etablerede i samfundet itu og herefter opbygge det nye menneske. Gods og ejendom blev konfiskeret, og et nyt hemmeligt politi, Tjekaen, blev de nye herrer. Kulavig har på Harvard Universitetsbibliotek fået adgang til arkivmateriale, som man i dag kun med stort besvær kan få lov til at bruge i Rusland.

Som læser kommer man helt tæt på de forfærdende forhold, der efter den russiske revolution blev hverdag for befolkningen, når man læser de beretninger, Kulavig i et medrivende og letlæst sprog gengiver i sin bog. Dette er historieformidling af fineste karat.

En anden vellykket gengivelse af russisk arkivmateriale finder man i Orlando Figes Lov mig, at du kommer tilbage.


Kristeligt dagblad

d. 9. jan. 2017

af

af

Mikael Busch

d. 9. jan. 2017


Jyllands-posten

d. 30. okt. 2016

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 30. okt. 2016


Berlingske tidende

d. 30. sep. 2016

af

af

Bent Blüdnikow

d. 30. sep. 2016


Weekendavisen

d. 14. okt. 2016

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 14. okt. 2016