Bøger / faglitteratur

Verdenshistoriens største epidemier : fra pest til covid-19


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
347 sider: ill. (nogle i farver)
Udgivet
2020
Ophav

Beskrivelse


Forlagets beskrivelse: “VERDENSHISTORIENS STØRSTE EPIDEMIER” er en levende beretning om nogle af historiens mest smitsomme dræbere. De epidemiske sygdomme har på forskellig vis været med til at forme vores verden og gør det stadig. Med denne 2. udgave af bogen zoomer forfatter Jakob Eberhardt ind på det 21. århundredes epidemier og har tilføjet til to yderligere kapitler om SARS og covid-19 til bogens i forvejen 10 kapitler. Derudover er kapitel 3 om “Plettyfus” markant udvidet. Bogen er dermed højaktuel! Jakob Eberhardt er cand.mag. i historie og dansk og uddannet fagjournalist og er medforfatter til bogen 1864 (Jyllandspostens Forlag, 2007) om den dansk-tyske krig i 1864.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2016

af

af

Jette Landberg

d. 1. nov. 2016

Fortællingerne om 10 af verdenshistoriens største dræberepidemier giver et spændende billede af verden, både historisk og samfundsmæssigt. For alle medicinsk og historisk interesserede, også velegnet til skoleopgaver i de ældste klasser.

Gennemgår 10 epidemier, der har været med til at forme verden bl.a. pest, kopper, malaria og AIDS. De er beskrevet med historisk baggrund, hvordan de forløber og fulgt op til nutid og fremtid. Sygdommene sættes ind i social og geografisk ramme, og vi får baggrunden for en smittespredning, fx klimaforhold, forbedret infrastruktur, ændrede landsbrugsforhold osv. Ind imellem er der faktaafsnit med personoplysninger, medicinsk beskrivelse og anden baggrundsviden. Jakob Eberhardt er cand.mag. i historie og dansk og fagjournalist. Han skriver populærvidenskabelige artikler, er medforfatter til 1864Den blodrøde flod og har skrevet Den blodrøde flod om den finske borgerkrigGennemgår 10 epidemier, der har været med til at forme verden bl.a. pest, kopper, malaria og AIDS. De er beskrevet med historisk baggrund, hvordan de forløber og fulgt op til nutid og fremtid. Sygdommene sættes ind i social og geografisk ramme, og vi får baggrunden for en smittespredning, fx klimaforhold, forbedret infrastruktur, ændrede landsbrugsforhold osv. Ind imellem er der faktaafsnit med personoplysninger, medicinsk beskrivelse og anden baggrundsviden. Jakob Eberhardt er cand.mag. i historie og dansk og fagjournalist. Han skriver populærvidenskabelige artikler, er medforfatter til 1864 og har skrevet om den finske borgerkrig.

God populærvidenskabelig epidemihistorie. Der er dødstal o.s.v. inde i teksten, men går man efter præcis statistik og detaljerede oplysninger, er det ikke her, her får vi den brede baggrund og overblik.

Af andre nyere bøger om epidemier kan nævnes Epi-demosPest over Europa, der primært fortæller om organisering af mennesker under epidemier. Der findes ikke meget nyere på dansk, der giver overblik over en række epidemier. Så skal man til de enkelte sygdomme som fx Pest over EuropaAf andre nyere bøger om epidemier kan nævnes Epi-demos, der primært fortæller om organisering af mennesker under epidemier. Der findes ikke meget nyere på dansk, der giver overblik over en række epidemier. Så skal man til de enkelte sygdomme som fx .


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2020

af

af

Pernille Poulsen

d. 6. nov. 2020

Fortælling om verdenshistoriens mest smitsomme sygdomme inklusiv SARS og Covid-19. Til medicinsk og historisk interesserede læsere.

Verdenshistorien byder på mange store epidemier. Nogle epidemier har vi besejret med hygiejne eller vacciner, andre kæmper vi med lige nu og her. I denne bog får man historien om de største og mest betydningsfulde epidemier: Pest, kopper, plettyfus, kolera, tuberkulose, gul feber, den spanske syge, polio, malaria, aids, SARS, ebola og Covid-19. Hvert afsnit er bygget op med en fortællende del og en faktuel del. I den fortællende del belyses hverdagen og samfundet, og alle mulige sidehistorier får lov at udfolde sig. Som fx at alle Brontë-søstrene døde af tuberkulose, og at man mente, at syfilis gav immunitet overfor pest, og derfor frivilligt pådrog sig denne sygdom. Det faktuelle del indeholder tal, behandlingsformer, statistik, udbredelse og så videre. Denne udgave er en opdateret version af Verdenshistoriens største epidemier, der udkom i 2016. Nærværende udgave har fået tilføjet kapitler om SARS, ebola og Covid-19.

Grundig og velskrevet med interessante, overaskende - og til tider sjove - indsigter i epidemihistorien.

Andre bøger, der formidler epidemihistorie på lignende vis er: Den fjerde rytterI smittens tid og I smittens tidAndre bøger, der formidler epidemihistorie på lignende vis er: Den fjerde rytter og .


Politiken

d. 16. dec. 2016

af

af

Mikael Rothstein

d. 16. dec. 2016


Berlingske tidende

d. 10. dec. 2016

af

af

Kristian Ditlev Jensen

d. 10. dec. 2016


Dansk medicinhistorisk årbog

2017

af

af

Ole Sonne

2017


Dansk medicinhistorisk årbog

2021

af

af

Ole Sonne

2021