Bøger / faglitteratur

Verdensborgeren


Beskrivelse


Verdensborgeren er et gammelt ideal for dannelse og uddannelse. I moderne forstand et menneske der kerer sig om sin samtid. Med begrebet som afsæt giver forfatteren et bud på en pædagogik, der gør sig fri af den nationale spændetrøje og åbner sig mod verden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2013

af

af

Søren Brunbech

d. 2. maj 2013

Diskussionen af begrebet verdensborgeren som politisk og pædagogisk ideal henvender sig til læsere med interesse for globaliseringens udfordringer i det 21. århundrede, og er aktuel i den standende debat om den fremtidige indretning af folkeskolen.

Peter Kemp er professor emeritus ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet og blandt vore førende filosoffer, og er dertil en flittig samfundsdebattør. Bogen er en opdateret og revideret udgave af hans Verdensborgeren som pædagogisk ideal, 2005, hvor han viser hvordan begrebet verdensborger er brugt i den vestlige filosofihistorie og argumenterer for verdensborgeren som dannelsesideal i det 21. århundrede, ligesom han bruger begrebet til at udvikle en filosofisk funderet pædagogik. I den nye udgave fremhæves at verdensborgeren også er et politisk ideal, og han forholder sig bl.a. kritisk til tidens dominerende markedstænkning. Mange referencer til litteratur undervejs, og skrevet i et noget vanskeligt tilgængeligt sprog.

Sociologen og filosoffen Ulrich Beck introducerer verdensborgerbegrebet som et idéal i det 21. århundrede i sin Magt og modmagt i den globale tidsalder, 2006, mens det som pædagogisk ideal diskuteres i Folkeskolens filosofi : idealer, tendenser & kritik, 2008.

En krævende men vigtig bog om verdensborgeren som ideal i det globaliserede samfund, der viser respekt for forskelle og har mod til dialog mellem kulturer i et fælles borgerligt liv.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 10. juni 2013

af

af

Nina Eriksen

d. 10. juni 2013


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 2, nr. 4 (2014)

af

af

Vanessa Laura Bowns Poulsen

Årg. 2, nr. 4 (2014)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2014, nr. 2

af

af

Jacob Kornbeck

2014, nr. 2