Bøger / faglitteratur / bibliografier

Verdens bedste folkeskole : finsk og dansk læringsmiljø


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En analyse af, hvorfor Danmark klarer sig ringere end Finland i internationale undersøgelser. Analysen viser, at svarene skal findes i læringsmiljøet.

Indhold

Dansk og finsk uddannelsesdebat og -politik (Internationalisering af uddannelsesforskningen ; Komparativ analyse af uddannelsespolitiken) ; Teori om gode læringsmiljøer (Den positive psykologi og flow-teorien ; Teorier om udvikling, læring og pædagogiske relationer) ; Hverdagseksempler fra finsk og dansk folkeskole (Anerkendelse og undervisningsdifferentiering ; Det gode læringsmiljø ; Tryghed, målrettethed og parathed ; Lærerkompetencer og undervisningsmaterialer ; Opmærksomhed og fokusering) ; Sammenligning, konklusion og perspektivering (Besvarelse af de basale spørgsmål ; Resultatoversigt ; Uddybning og diskussion ; Sammenstilling af centrale udsagn ; Komparative konklusioner på enkelte udvalgte temaer ; Komparative konklusioner på emergerende temaer ; Samlet konklusion ; Perspektivering og afrunding)


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2010

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 3. nov. 2010

Det finske uddannelsessystem har gennem en årrække klaret sig ekstremt godt og indtager ofte førstepladsen i diverse undersøgelser til forskel fra det danske uddannelsessystem, som ofte halter meget bagud i forhold til sammenlignelige lande. Hvori beror denne forskel, og kan vi finde inspiration hos finnerne til forbedring af den danske folkeskole? Den problematik tager denne bog fat i ved at give en analyse af de to uddannelsessystemer. Bogen henvender sig til alle faggrupper med interesse i folkeskolen. Det være sig både politikere, skoleledere, lærere, pædagoger og pædagogisk studerende.

Bogen er blevet til på baggrund af et mangeårigt forskningsprojekt og giver en analyse af 21 aspekter af et godt læringsmiljø, eksempelvis lektiemængde, undervisningens målrettethed og omgangstone. Konklusionen er, at vi kan lære meget af det finske uddannelsessystem og finde god inspiration til udvikling af den danske folkeskole.

Bogen kan med fordel læses sammen med nogle af de mange andre gode titler om klasseledelse og læringsmiljø. Det kunne eksempelvis være Den autentiske lærer, 2004 og Klasseledelse : magtkampe i praksis, pædagogik og politik, 2008.

Velbegrundet forskningsbaseret udgivelse om forskellen på det danske og det finske uddannelsessystem, som giver god inspiration til udvikling af den danske folkeskole.


Folkeskolen

Årg. 128, nr. 1 (2011)

af

af

Kirsten Krogh-Jespersen

Årg. 128, nr. 1 (2011)