Gå til indholdVent på mig Marie


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

372 sider

Udgivet

2017

Originaludgave

2013


Beskrivelse


Sønderjyden Anders indkaldes til tysk krigstjeneste i 1914 og tilbringer fire år i skyttegravene. Han holder sammen med tre andre sønderjyder. Hans kæreste Marie er lærer i Gråsten og venter utålmodigt på ham


Anmeldelser (2)


8. okt. 2013

For alle med historisk interesse for 1. verdenskrig og forholdene for nordslesvigerne, der var tvungne i tysk krigstjeneste. Bogen er letlæst, og man får et godt indtryk af Sønderjylland under tysk herredømme og den uendelige skyttegravskrig især på Vestfronten.

Sønderjyske Anders bliver indkaldt til tysk krigstjeneste i 1914 og tilbringer fire år i skyttegravene. Vi hører om det hårde liv men også glimt af sjov og som oftest uendelige dage på vandring mellem forskellige indkvarteringer. Han holder sammen med 3 andre sønderjyder, de har således mulighed for at tale dansk sammen, selvom det ikke er tilladt. Historierne fra fronten brydes af kapitler fra Gråsten, hvor vi møder Anders' kæreste Marie og hører om, hvordan krigen opleves herfra med vareknaphed og savnet og uvisheden. Forfatteren er kemiingeniør, dette er hendes første roman, der bygger på hendes farfars dagbøger, som han førte under hele krigen.

Birte Blønd har i Grænsegænger skrevet om en kvinde i Gråsten, men her er det 2. verdenskrig. Ernst Jüngers klassiker Stålstormen er hans dagbøger fra Vestfronten, de har en helt anden litterær kvalitet. Karsten Skov har skrevet om emnet i Knacker, der beskriver hvordan Esben deserterer fra den tyske hær.

Romanen giver et godt indblik i forholdene for sønderjyderne under 1. verdenskrig, som mange i nutidens Danmark ikke kender til. Dette billede giver bogen sin berettigelse og opvejer, at sproget ind imellem er lidt stift og ikke flyder helt naturligt.

Lektørudtalelse

Af

Jette Landberg

Weekendavisen

Af

Arne Hardis

d. 28. mar. 2014


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2018

Lydbog (net)

2015

Lydbog (net)

2014

Ebog

2018

Ebog

2013

Bog

2017

Bog

2014

Bog

2013

Lydbog (cd-mp3)

2014