Bøger / faglitteratur

Vejen videre - når dit barn har autisme


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Vejen videre er skrevet af to journalister, der selv har en autistisk dreng. I denne bog øser de både af deres egne og mange andre familiers erfaringer og fortæller om den nyeste forskning på området. De fortæller om de muligheder, der er for at få hjælp - og hvordan man bedst møder de forskellige fagfolk. Bogen tager også fat på spørgsmålene: Hvad er autisme, hvorfor har lige netop mit barn fået det, hvordan hjælper vi ham eller hende bedst, hvordan undgår vi, at vores andre børn kommer i klemme, hvordan overlever vi som par de mange udfordringer, hvilke rettigheder har vi, hvad med børnehaven, skolen, ungdommen, voksenlivet...? I et lettilgængeligt sprog giver den familierne den nødvendige viden til at reflektere over de enorme udfordringer, de står over for, og til at træffe deres egne beslutninger på et solidt grundlag. Vejen videre er også velegnet for fagfolk, der arbejder med disse børn og deres familier, og som her kan få et unikt indblik i deres hverdag, deres udfordringer og deres ressourcer. ».et mønstereksempel på god, gedigen folkeoplysning, som i kvalitet og autenticitet langt overgår, hvad nogen faglig ekspert eller specialist kunne have gjort.« - Jesper Juul i bogens forord.

Indhold

Nødden er kun halvt knækket ; Køleskabsmødrene og pionererne ; Hvordan er det at have autisme? ; Når fagfolk mangler empati eller viden ; Når fagfolk er skråsikre ; Hvor udvikler dit barn sig bedst? ; Skoletiden - i eller uden for folkeskolen? ; Skoletiden i specialskole? ; Hold lidt mere af hverdagen ; Hvordan har mor og far det egentlig? ; Søskende er også specielle ; Kan vi lege almindelige børnefamilie? ; En bedre chance i et sværere liv ; Ikke en Fandens mælkebøtte, men en løvetand


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 20. apr. 2012

Til familier med et autistisk barn. Bogen kan i anden række være relevant for alle, der professionelt kommer i berøring med børn med autistiske forstyrrelser og deres familier.

Forfatterparret danner også par privat og har et barn med ASF (autisme spektrum forstyrrelse). De er veluddannede mennesker, der begge arbejder med journalistik og har således på flere fronter relevant baggrund for at skrive bogen, der starter med at gøre op med en gammel opfattelse af, at det er forældrenes skyld, hvis børn rammes af ASF. Et sådant syn på ASF-forældre er direkte skadeligt, da forældrenes rolle i barnets udvikling er af største betydning. ASF er en medfødt udviklingsforstyrrelse, og det stigende antal diagnosticerede kan endnu ikke forklares. Hvert eneste barn med ASF er unikt, men et fælles træk er, at de mangler "socialt instinkt". Bogen består af lige dele teori og eksempler. Den opsamler, hvor forskningen omkring disse særlige forstyrrelser står nu, og formidler på en respektfuld og hensyntagende måde, hvordan man som forældre kan støtte sit barn og dets søskende, samt hvordan man kan arbejde på at overleve som familie. Allesteds nærværende Jesper Juul har skrevet forord og blåstempler bogen.

Autisme i familien, 2011 samt Mor hjælp mig, 2009, og Mor husk mig, 2011 er mere enkle og ikke nær så dybtgående og nuancerede som den nye titel.

For forældre til ASP-børn må denne bog være manna for sjælen - fuld af relevant information, som den er, og i bibliotekerne har den en selvfølgelig plads.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2016

af

af

Jette Landberg

d. 8. apr. 2016

Her er bogen, der følger, støtter og opmuntrer forældre til et barn med autisme, lige fra den første diagnose til livet med større børn. Også fagpersoner kan have stor glæde af den.

Henvender sig direkte til forældre, hvis barn får konstateret autisme. Beskriver kontakten med myndigheder og den efterfølgende kamp for forståelse for barnet. Den indeholder interviews og eksempler fra mange familier. Forfatterne har selv et barn med autisme og har oplevet hele forløbet lige fra den første tanke til livet med det store barn, forholdet til søskende osv. Michael Rothenborg har bl.a. arbejdet som journalist på Politiken, Jeanette Ringkøbing er også journalist og arbejder i dag på "Center for Familieudvikling". Hun er medforfatter på Ung med autisme. 1. udgave af bogen udkom i 2012. Den nye udgave er revideret, den nyeste forskning er tilføjet og der er nye interviews.

Bogen som alle forældre til børn med autisme må efterspørge, føle sig forstået og støttet af. Den 1. udgave Vejen videre - når dit barn har autisme fik en flot modtagelse bl.a. af Jesper Juul.

Litteraturen er righoldig, men som man kan læse sig til i et historisk afsnit, er teorierne omkring autisme skiftet gennem tiderne. Der er ikke andet på dansk, der henvender sig så direkte og grundigt til forældre. Anita Knutzens Autismens ABC er et meget enkelt opslagsværk, der forklarer begreber. Rothenborgs bog er den mest omfattende for forældre.


Politiken

d. 20. apr. 2012

af

af

Svend Brinkmann

d. 20. apr. 2012