Bøger / skønlitteratur / roman

Vejen uden ende


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den frygtsomme og angste lærer Isa drages modvilligt ind i modstandskampen mod det hollandske kolonistyre, men vover først efter en sabotageaktion og tortur at se angsten i øjnene og mande sig op.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2012

af

af

Grethe Lorentzen

d. 7. maj 2012

En dramatisk og filosofisk fortælling som udspilles under den indonesiske revolution 1946-1949. Til læsere af 3. og 4. verdens litteratur samt interesserede i Sydøstasiens nyere historie. Romanen kan anbefales som skønlitterær læsning til rejsende til Indonesien.

Romanen er den første på dansk fra Indonesien, og Mochtar Lubis' gennembrud som forfatter. Lubis (1922-2004) er en internationalt anerkendt og engageret forfatter, som er tilkendt Asiens "Nobelpris", Magsaysay-prisen. Den frygtsomme og konstant angste lærer Isa bliver involveret i modstandskampen mod hollænderne, fordi han ikke kan sige nej. Handlingen udspiller sig 1946-49, hvor Holland forsøger at tilbageerobre magten i Indonesien og bliver mødt med modstand. De to parallelle spor - håndtering af angst som et grundvilkår og en dramatisk beskrivelse af opstand mod undertrykkelse - er fint vævet sammen. Det er en vellykket filosofisk og socialrealistisk roman om et grumt kapitel i Indonesiens nyere historie.

En af Lubis' mange noveller er publiceret i antologien Ansigter : Sydøstasien fortæller 2007, som rummer 32 fortællinger fra Sydøstasien. På engelsk findes et udvalg af Lubis' noveller i samlingen "The outlaw and other stories", 1987.

Fint sammenvævet filosofisk og dramatisk fortælling om et Indonesien i oprør og en mand i indre oprør af den, nu afdøde, indonesiske forfatter Lubis. Vejen uden ende er første indonesiske roman på dansk, og bør alene af den grund repræsenteres bredt på bibliotekerne.


Jyllands-posten

d. 16. dec. 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 16. dec. 2012



Informationer og udgaver