Bøger / faglitteratur

Vandringer i det kulturelle spinatbed : kulturforståelse i praksis


Beskrivelse


Med udgangspunkt i danskeren som en lille og besynderlig minoritet i det globale landskab, giver bogen et fingerpeg om, hvilke problemer vi som danskere kan støde på ude i verden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2013

af

af

Jens Hjøllund

d. 3. maj 2013

Bogens målgruppe er er ikke blot erhvervsfolk, men alle der i deres job arbejder i flerkulturelle sammenhænge.

I forhold til forskningens meget forskellige og undertiden omstridte definitioner af kulturbegrebet bekender Ditte Marie Søgaards introduktion sig til den opfattelse, at kulturel identitet ikke er en fast og given størrelse, men noget der konstant produceres og "forhandles" i mødet mellem mennesker. Bortset fra en kort oversigt over forskellige teoretiske positioner, er bogen en praktisk introduktion og "værktøjskasse" til kulturforståelse, der i form af en række konkrete eksempler og cases, hentet fra forskning og erhvervsliv, sætter fokus på situationer, hvor kulturforståelser - eller misforståelser - spiller en afgørende rolle. Bogen afsluttes med et minileksikon over forskellige kulturdefinitioner og en liste over "Ni effektive tilgange til interkulturelt arbejde". Forfatteren er historiker, videnskabsjournalist og kommunikationsmedarbejder på Københavns Universitet.

Iben Jensen: Interkulturel kommunikation i komplekse samfund, 1998, og Grundbog i kulturforståelse, 2005, er overvejende teoretiske i deres tilgang til emnet. Mest sammenlignelig er Dennis Nørmark: Kulturforståelse for stenalderhjerner, 2011. (Ny udgave sommeren 2013).

Velskrevet, funktionel og lettilgængelig introduktion til praktisk kulturforståelse, der ikke mindst i kraft af sit store eksempelmateriale sætter fokus på både muligheder og faldgruber i interkulturel kommunikation.


Berlingske tidende

d. 9. juni 2013

af

af

Henrik Ørholst

d. 9. juni 2013