Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vampyrtroldene


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
167 sider: ill.
Udgivet
2010
Ophav
Genre og form
roman, fantasy, gys, sjove bøger, romaner, undervisnings-materiale
Sværhedsgrad

lix: 31

Målgruppe

For 11-14-årige


Beskrivelse


Fantasy. Knusum Kranikum har mange problemer med at skaffe ingredienserne til sin udødelighedsdrik. Han får hjælp af nogle specialtrænede vampyrtrolde, men for børnene Arnold og Catharina bliver ventetiden mere og mere uudholdelig.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2010

af

af

Vera Hollerup

d. 28. sep. 2010

Disse bøger henvender sig til fans af underholdende gys og fantasy. Bøgerne har tidligere været udgivet sidst i 80'erne, men er nu genoptrykt. Både forfatter og serien er velkendt af mange fantasylæsere og behøver ingen speciel formidling.

Forfatteren er nok Danmarks bedste bud på en alsidig science fiction-, horror- og fantasyforfatter. Den velskrivende Dennis Jürgensen behersker suverænt flere genrer. Serien Krøniker fra Kvæhl er en velskrevet, spændende, sjov og underholdende fantasyserie, der har alle de til genren hørende ingredienser. Den ondsindede vampyrdæmon, Knusum Kranikum sidder i tronsalen i sin skyggeborg Sylegård og er sygeligt besat af tanken om at blive udødelig. Med bistand fra heksen Sejd forsøger han at skabe en udødelighedsdrik. Den vigtigste ingrediens heri er hovedskallerne fra to udvalgte menneskebørn. Disse to udvalgte er Arnold og Catharina, og snart er der en vild jagt i gang for at fange dem.

Det er en absolut gevinst, at serien nu er blevet genudgivet i sin nye skikkelse. De gamle forsider af Henrik Koitzsch er blevet afløst af Bent Holms mere moderne fantasy-streg. De nye forsider er flotte og overstråler de gamle forsider fra 80'erne. Formatet er blevet lidt større, typografien er større og mere læsevenlig og sidetallet er forøget. Kortene er ligeledes blevet omtegnet. Der er kommet illustrationer inde i bøgerne, hvad der ikke var i de tidligere udgaver. Dennis Jürgensen har redigeret i serien og har tilføjet flere nye sekvenser. Han har også fået inkorporeret flere tekniske ting, som ikke fandtes i 80'erne: Fx mobiltelefoner, internet og GPS'er. Disse ting har han elegant fået indflettet i den nye tekst.

En vellykket og flot restaureret udgivelse, der vil indfange mange nye læsere, og få de ældre fans til at genopleve et af Dennis Jürgensens hovedværker.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Nielsen

d. 18. dec. 2018

Lige på og hårdt fortsættes den fantasifulde beretning om vampyrdæmonen Knusum Kranikums jagt efter ingredienserne til udødelighedsdrikken. Dragens halespids og kranierne af Arnold ogCatharina volder ham mange kvaler. Samtidig smedes der rænkespil mod ham fra forskellig side. Det er en veldrejet historie med en spændende fortællemåde og mange overraskende detaljer. Selv omhandlingen udspilles i flere forskellige verdener og rummer flere intriger er det rimelig nemt at følge med for den opmærksomme læser. Bogens univers er til overflod fyldt med rædselsvækkende oguhyggelige væsener, som burde få hårene til at rejse sig på læserens hovede. Men alle uhyggelighederne er skildret med stille lune og forsonende humor, hvilket gør, at læseren aldrig bliver rigtigbange. Ja - man kommer næsten til at holde af de forfærdelige væsener, der i virkeligheden er så dumme, at det aldrig kan gå helt galt for de gode. Bøgerne hører så tæt sammen, at de bør læses irækkefølge. De mange gys-hungrendebørn fra 11 år vil tage bøgerne til deres hjerter og læse dem i laser. Sproget er velfungerende og passer til alderstrinnet. Forsiden udstråler samme forsonendegru som historien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

Krønikerne fra landet Kvæhl er nu kommet til andet bind ud af fem planlagte. Kvæhl er en verden, som eksisterer sideløbende med vor egen jordiske og to af dennes indbyggere, Arnold ogCatharina, kan, som beskrevet i første bind, Knusum Kranikum, bevæge sig mellem de to verdener. Samme Knusum Kranikum jagter disse to, da deres hoveder på en for dem højst ubehagelig måde skalindgå som ingredienser i en udødelighedsdrik. Sideløbende foregår en skjult magtkamp mellem Knusum og Kong Diluvium Dratterdrøvel og mellem disse og deres hjælpere. Historien er krydret medvampyrtrolde, varulve, vilkårlige henrettelser, mystiske væsner, hekse, drager og sumpe, tilsat et stænk nutid med skoleliv, forældre og elementær uhygge og endelig ramsaltet med et særdeleslevende sprog visse af aktørerne imellem. På trods af alt dette er historien lidt stillestående, idet det samme tema gennemspilles flere gange og bind tre må læses for at komme videre.Kompositorisk skifter fortællingen mellem deforskellige aktører og enkelte drømme, hvad der nok kan forvirre mindre kyndige læsere. Sproget er letløbende, men jeg synes ikke, det forløser deteventyrlige islæt godt nok. Alligevel er her en uforpligtende og spændende historie, som vil tiltale en del af genrens publikum fra 12 år og opefter.


BUM

årg 7, nr 4/5 (1988/89)

af

af

Merete Schmidt

årg 7, nr 4/5 (1988/89)