Bøger / faglitteratur

Utilsigtede hændelser : 54 fortællinger om verden, som den blev


Beskrivelse


54 fortællinger om den moderne verden som en proces, der buldrer derudad. Fortællinger der beskæftiger sig med forudsætningerne for vores tid.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. dec. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 3. dec. 2019

Søren Mørch er tilbage med en række interessante og velformidlede mikrohistorier om tilblivelsen af den moderne verden efter 1945. Henvender sig bredt til historisk interesserede.

Værket er en fortsættelse af Mørchs Store forandringerVældige ting og Vældige ting, der handler om, hvordan verden blev moderne. Alle tre bøger er inspireret af den mikrohistoriske tilgang, hvilket Mørch kommer nærmere ind på i afsnittet "Varedeklaration". Bogen er inddelt i 8 bøger med 51 koncentrerede fortællinger, der zoomer ind på forudsætningerne for vores tid. Mørch beskriver bl.a. afslutningen på Storbritanniens tid som stormagt og forholder sig flere gange kritisk til Winston Churchill. Tyskland efter 2. verdenskrig, USA's exceptionalisme, Rusland og russisk sær(lig)hed samt det moderne Iran og Afrika beskrives i selvstændige kapitler, ligesom Mørch bl.a. også fortæller om kusinen, Dea Trier Mørch, og hendes tro på kommunismen, UNA-bomberen Ted Kaczynski og Mozambiques diktator Samora Machel. IllustreretVærket er en fortsættelse af Mørchs Store forandringer og , der handler om, hvordan verden blev moderne. Alle tre bøger er inspireret af den mikrohistoriske tilgang, hvilket Mørch kommer nærmere ind på i afsnittet "Varedeklaration". Bogen er inddelt i 8 bøger med 51 koncentrerede fortællinger, der zoomer ind på forudsætningerne for vores tid. Mørch beskriver bl.a. afslutningen på Storbritanniens tid som stormagt og forholder sig flere gange kritisk til Winston Churchill. Tyskland efter 2. verdenskrig, USA's exceptionalisme, Rusland og russisk sær(lig)hed samt det moderne Iran og Afrika beskrives i selvstændige kapitler, ligesom Mørch bl.a. også fortæller om kusinen, Dea Trier Mørch, og hendes tro på kommunismen, UNA-bomberen Ted Kaczynski og Mozambiques diktator Samora Machel. Illustreret.

Mørch skriver som altid godt. De mange selvstændige historier er læseværdige og vækker til eftertanke. Han forklarer dog aldrig, hvorfor han netop har udvalgt disse historier og ikke andre, hvilket gør det svært at se den store sammenhæng.

Kan sammenlignes med Geert Maks værk Europa, hvor han gennem mange forskellige historier tager læseren med på en fascinerende rejse gennem de sidste hundrede år af vores historie fra 1900-2000.


litteratursiden.dk

d. 31. juli 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 31. juli 2020

En helt igennem meget oplysende, øjenåbnende og underholdende bog i et levende sprog og med mange fine illustrationer. Søren Mørch har som en opfølgning på tidligere bøger lavet 54 nedslag i særligt d...


Jyllands-posten

d. 20. jan. 2020

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 20. jan. 2020


Politiken

d. 5. dec. 2019

af

af

Ulla Tofte (f. 1968)

d. 5. dec. 2019


Kristeligt dagblad

d. 4. apr. 2020

af

af

Henrik Jensen (f. 1947)

d. 4. apr. 2020


Berlingske tidende

d. 6. dec. 2019

af

af

Bent Blüdnikow

d. 6. dec. 2019


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 224 (2020)

af

af

Poul Ferland

Nr. 224 (2020)