Bøger / faglitteratur

USA's historie


Beskrivelse


USA's historie fra koloniseringen og etableringen af en helt ny nation og frem til Donald Trumps kontroversielle præsidentperiode slutter, da han bliver slået af demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden. For interesserede i USA's historiske udvikling.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 2018

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 27. nov. 2018

USA's historie fra koloniseringen og stormagtens tilblivelse, frem til præsident Trump, den stigende populisme og den økonomiske krise i begyndelsen af det 21. århundrede. Til interesserede i USA's historie.

Netop som man troede en nation som USA havde oplevet alt, kommer en person som Donald Trump og ændrer alt, hvad man ved om amerikansk politik. I denne 5. udgave af "USA's historie" har Erling Bjøl skrevet om tiden frem til 2008 og Niels Bjerre-Poulsen om tiden frem til sensommeren 2018. Bogen tegner de lange linjer i USA's historie og fortæller om, hvordan man er gået fra koloni til supermagt.

Den bedste bog på dansk om USA's historie. Selvom det kun er ca. ti år siden sidste udgave, er der sket meget i landet. Obama og Trump er nogle af de væsentlige personer.

Bogen er væsentligt udvidet siden sidste udgave USA's historieUSA - historie, samfund, religionUSA med over 100 sider med afsnittene om Obama og Trumps politik og ledelse af landet. Af andre bøger om findes USA - historie, samfund, religion og USABogen er væsentligt udvidet siden sidste udgave USA's historie med over 100 sider med afsnittene om Obama og Trumps politik og ledelse af landet. Af andre bøger om USA's historie findes og USABogen er væsentligt udvidet siden sidste udgave 's historie med over 100 sider med afsnittene om Obama og Trumps politik og ledelse af landet. Af andre bøger om 's historie findes - historie, samfund, religion og .


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2010

af

af

Per Månson

d. 25. mar. 2010

Bjøl står stadig for den mest omfattende USA-historie for menigmand og er bl.a. meget anvendt til opgaveskrivning for ungdomsuddannelserne.

Erling Bjøl er stadig danske historikeres grand old man - årgang 1918, og han er stadig med helt fremme i at følge USA's historie. Værket er tidligere udgivet som Politikens USA-historie, 1988 og 1992 og Gyldendals USA-historie, 2002 og 2005. Med den nyeste udgave er historien ført frem til og med Obamas statustale til nationen ultimo januar 2010 og vedtagelsen af sundhedsreformen. Bjøl skriver i et klart sprog, trækker på mange kilder og er god til at perspektivere. Bogen er ikke illustreret. Den afsluttes med kildefortegnelse og tematisk bibliografi, der med sine 10 sider er en guldgrube i sig selv.

I forhold til 2. udgaven er der trods 5 års ekstra stof strammet op, så den fylder 150 sider mindre.

Den bedste all-round USA-historie for menigmand og opgaveskrivere.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jan. 2006

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 12. jan. 2006

Savnet 2. udg. af Bjøls fremragende USA-historie, der opdaterer værket med den vigtige udvikling efter 11. september 2001. Den nye udgave fylder nu 854 s. mod 1. udg. fra 2002 på 805 s. Opdateringen gælder ikke mindst, hvad Bjøl i forordet benævner "de to vigtigste begivenheder i amerikansk historie siden da". Det er felttoget mod Irak som skaber afstand til flere af USA’s største europæiske allierede og præsidentvalget 2004, hvor Bush bliver genvalgt. I det nye afsnit "Egenrådig verdensmagt", der fortæller om tiden 2000-2005, skriver Bjøl bl.a.: "Ved årtusindeskiftet år 2000 var USA mere end nogensinde blevet den City-upon-a-hill, det land som hele verden efterlignede for ikke at sige efterabede". Han skriver også om USA's "skyggeside", hvor afstanden mellem fattige og rige ikke mindst var vokset gennem 1900-tallet. Han fortæller om et såkaldt "clintonboom" og om valget af Georg W. Bush først i 2000 og igen i 2004 og et afsnit hedder "Texas tager magten". Naturligvis også om al-Qaeda, kampen mod terrorisme, og et andet nyt afsnit hedder "Global selvtiltrækkelighed". Om magtfordelingen i USA, om "kyllingehøge på krigstien" og "strategismede" som Cheney, Rove, Rumsfeld, Wolfowitz og Rice. Bjøl skriver kompetent, kritisk medrivende, og med levende indsigt fra et menneske, som også kender USA på førstehånd.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juni 2021

af

af

Martin Minka Jensen

d. 22. juni 2021

USA's historie fra koloniseringen og etableringen af en helt ny nation og frem til Donald Trumps kontroversielle præsidentperiode slutter, da han bliver slået af demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden. For interesserede i USA's historiske udvikling.

Omhandler USA's historie i kronologisk orden. I første del skriver Erling Bjøl om de historiske hovedtræk i USA's historiske udvikling fra koloniseringen og frem til årene med George W. Bush som præsident. I anden del formidler Niels Bjerre-Poulsen om tiden frem til 2021. Om Barack Obamas indtog i Det Hvide Hus som USA's første afroamerikanske præsident. Om Donald Trumps kontroversielle vej til magten, hans formodede embedsmisbrug og hans nederlag til Joe Biden ved præsidentvalget i 2020. I denne 6. udgave er tiden efter, at 5. udgave udkom i 2018, blevet beskrevet og afsluttes med Joe Bidens tiltrædelse som præsident i januar 2021.

Bogen er skrevet i et godt flydende sprog. Der er plads til en sjov og stemningsmættet formidling af historien, og der forfaldes ikke til tør konstatering af fakta. Udvidelsen siden sidste udgave fra 2018 er på ca. 70 sider, der omhandler de mange kontroversielle begivenheder med Donald Trump som præsident og de efterfølgende sager om embedsmisbrug.

Er udvidet siden sidste udgave af USA's historieUSA - historie, samfund, religion. Af andre værker om kan nævnes USA - historie, samfund, religionEr udvidet siden sidste udgave af USA's historie. Af andre værker om USA's historie kan nævnes .


Jyllands-posten

d. 26. juni 2021

af

af

David Trads

d. 26. juni 2021


Information

d. 16. nov. 2018

af

af

Martin Burcharth

d. 16. nov. 2018