Bøger / faglitteratur

Undercover : jeg var Fatma i Danmark


Beskrivelse


En anonym muslimsk kvinde går undercover i Gellerup og bruger 80 dage på at undersøge holdningerne blandt en lille kerne af bogstavtro muslimer, der missionerer og dikterer retningslinjer for menighedens muligheder i det danske samfund.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2016

af

af

Louise Urban Andersen

d. 10. mar. 2016

Historien om den kvindelige muldvarp i TV2's omdiskuterede programserie "Moskeerne bag sløret". Bogen kan læses af alle, som interesserer sig for integration blandt muslimer i Danmark.

Kvinden med det fiktive navn, Fatma, fortæller historien om sin vej til arbejdet med TV2s dokumentarserie "Moskeerne bag sløret". Fatma, der er anonym af frygt for repressalier, beretter om sine overvejelser, inden hun sagde ja tak til at deltage. Hun fortæller, hvordan hun selv er opvokset i det muslimske miljø i sit hjemland, og hvordan hun gjorde sig fri af religionens lænker. Fatma redegør for, hvordan religionen, trods hendes opgør med den, stadig forfølger hende i Europa. Det omfattende arbejde med at arbejde undercover i Gellerup bliver kortlagt ned i detaljerne. Fatma må genlære sig de muslimske leveregler, lade sig indhylle i hijab og undertrykke sine private følelser for at leve sig helt ind i rollen.

Serien, der blev sendt i marts 2015, har sat moskeernes manglende bidrag til integration blandt muslimer i Danmark på dagsordenen. Fatmas fortælling er utroligt spændende, fordi hun formår at komme så dybt ind i det islamiske samfund. Hun magter at stille de grænseoverskridende spørgsmål, der åbner en helt ny verden for ikke-muslimer. Bogen giver et godt billede af det jerngreb, som kvinder i de muslimske miljøer fastholdes i.

Der findes flere bøger, der kortlægger de stærkt muslimske miljøer indefra, bl.a. Min afsked med islamismen.


Weekendavisen

d. 1. apr. 2016

af

af

Søren K. Villemoes

d. 1. apr. 2016


Kristeligt dagblad

d. 22. mar. 2016

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 22. mar. 2016


Social kritik

Årg. 28, nr. 146 (2016)

af

af

Benny Lihme

Årg. 28, nr. 146 (2016)