Bøger / faglitteratur

Umyndiggørelse : et essay om kritikkens infrastruktur


Beskrivelse


Om hvordan den pædagogiske profession ligger under for en række umyndiggørelsesprocesser, og om konsekvenserne af ikke have mulighed for at kritisere og påvirke sit arbejde for såvel pædagogerne som den pædagogiske profession.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 15. maj 2009

Sociologisk videnskabeligt essay og aktuelt debatindlæg, der især henvender sig til offentlige ansatte, fx pædagoger, men ellers til alle interesserede i en aktuel debat om offentlige ansattes ret til at udtale sig kritisk. Brugbar i undervisningssituationer og opgavebrug, mest på videregående niveau.

Forfatteren er formand for Dansk Sociologforening, og han tager i sit mix af sociologisk videnskabeligt essay og debatbog fat på en aktuel debat om en måske stigende umyndiggørelse af offentlige ansatte, når det gælder deres ret til at udtale sig kritisabelt om en given arbejdsplads. En udvikling affødt af en stadig strammere politisk styring, der betyder krav om dokumentation og evaluering. Med udgangspunkt i interviews med pædagoger i Århus giver bogen et skarpt og kritisk portræt af de aktuelle vilkår, hvor umyndiggørelsen, den voksende ufrihed til at turde udtale sig kritisk om arbejdsforhold, betyder at mange i stedet vender kritikken indad, hvad så igen betyder øget sygefravær og manglende arbejdsglæde. Om målet for bogen skriver forfatteren bl.a.: "Jeg er imidlertid ikke kun ude på at påpege kritikkens vilkår blandt pædagogerne i Århus, men også åbne op for en mere generel teori om det jeg vil betegne som kritikkens infrastruktur.".

Forfatteren har tidligere bl.a. skrevet Til forsvar for kritikken. Der er ellers ikke andre bøger at sammenligne med.

Debatbog, der trods det teoretiske ret høje niveau er rimelig tilgængelig for såvel professionelle som særligt interesserede.


Socialistisk information

Årg. [29], nr. 233 (2010)

af

af

Lone Degn

Årg. [29], nr. 233 (2010)


Social kritik

Årg. 21, nr. 120 (2009)

af

af

Kim Rasmussen

Årg. 21, nr. 120 (2009)


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 46, nr. 5 (2009)

af

af

Bjørn Glæsel

Årg. 46, nr. 5 (2009)