Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ulvehunden


Beskrivelse


Ulvehunden Hvidtand vokser op sammen med ulve, men kommer senere til at bo sammen med mennesker og oplever både grimme og gode ting. Bogen henvender sig til 8-12-årige.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juni 2021

af

af

Boy Olesen

d. 8. juni 2021

Ulvehunden Hvidtand vokser op sammen med ulve, men kommer senere til at bo sammen med mennesker og oplever både grimme og gode ting. Bogen henvender sig til 8-12-årige.

Bogen fortæller ulvehunden Hvidtands historie. I det kuld hvor han bliver født, skiller han sig ud. Det er svært at skaffe føde, og snart er alle hvalpe undtagen Hvidtand døde af sult. Hvidtand møder mennesker og bliver indfanget af indianeren Grå Bæver. Han finder ud af, at mennesker hersker over liv og død - og ild. Hvidtand er dygtig til at slås, hvilket Smukke Smith kan se muligheder i. Det lykkes Smukke Smith at købe Hvidtand af Grå Bæver, og på den måde bliver Hvidtand til en kamphund. Ingen kan slås som ham, og Smukke Smith tjener mange penge på væddemål. Siden bliver Hvidtand solgt til Matt og Scott, hvor han skal bruges som slæde- og vagthund. Bogen er en del af serien "Letlæste klassikere".

Det er en god idé at gøre de gamle klassikere tilgængelige for nye generationer uden helt at fjerne "gamle" udtryk og vendinger. Bogen er velskrevet med respekt for aldersgruppen, og der er løbende gennem bogen nogle rigtig gode og udtryksfulde tegninger.

Bogen kan relateres til Robinson Crusoe (Ved Maj Bylock, Natasja Erbillor), som også er en af de store omskrevne klassikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2004

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 22. sep. 2004

Serien Zoom ind klassiker udvides med denne spændende og velkendte fortælling genfortalt af Maj Bylock. Ulvehunden, der senere får navnet Hvidtand af indianerne, er halvt hund og halvt ulv. Hvidtand vokser op i en ulveflok, slutter sig derefter til nogle indianere, hvor ejeren sælger ham til den onde Smukke Smith, der mishandler ham og anvender ham til kamphund. En velhavende mand, Scott, køber hunden af Smith, og Hvidtand bliver helt i familien, da han dels redder Scotts far fra en morder og dels finder Scott, da denne ved et uheld er faldet af hesten. Slutningen signalerer, at Hvidtand tilyneladende kan finde sig tilrette som familiehund. Bagest i bogen er der en ganske kort omtale af forfatteren og fortællingen. Det er også i denne version en medrivende fortælling, med et tema, der kunne indgå i debatten om arv contra miljø. Bogen har seriens tiltalende layout, hvor teksten, der kan selvlæses fra 3. kl. (ca. 9 år) indeholder en række stavelsesdelte ord. Undervejs er der s/h illustrationer, der understøtter teksten udmærket. Bogen kan primært anvendes til selvstændig læsning, men kunne desuden indgå i et emnearbejde med klassiske fortællinger fra 3. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Den kendte klassiker om ulven med lidt hundeblod i årene og dens omskiftelige tilværelse fra friheden i ødemarken over opholdet hos indianerne og mishandlingen hos den sindssyge hvide mand,til den endelig finder kærligheden hos en ung ingeniør, er bearbejdet af Grete Juel Jørgensen. Sprogligt er den en hel del lettere end både udg. fra Lademanns junior klassikere og Gyldendalsudødelige. Typografien er behagelig og omslagsill. af Palle Bregnhøj appellerende. Det væsentlige i handlingen er bevaret; bearbejdningen er gået ud over naturbeskrivelsen og kun i mindre grad overdet psykologiske portræt af ulvehunden, og den oprindelige atmosfære er rimeligt bevaret. Jeg synes godt, denne udg. kan fungere som en slags appetitvækker. Kan læses fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

E. Skov Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Ulvehunden er historien om Hvidtand, hvis mor var halvt hund, halvt ulv. Gennem moderen føres den fra det frie liv i ødemarken til menneskene, der tæmmer og underkuer den. Først er detindianeren Gråbæver. Denne sælger senere Hvidtand til Smukke Smith for whisky. Smith må nærmest betegnes som sindssyg, og hans behandling af Hvidtand, der gennem mishandling opdrættes til slagsmålmed det formål at dræbe andre hunde og derved skaffe Smith penge ved væddemål, er brutal og fremkalder de værste egenskaber hos Hvidtand. Weedon Scott griber ind i en af hundekampene, og for førstegang erfarer Hvidtand, at guderne (menneskene) kan være andet end onde. Den knytter sig til Scott og bliver ham meget hengiven, selv om den aldrig mister sidste gnist af ulvementaliteten.Ulvehunden er en gribende og rystende dyreskildring. Denne udgave er genfortalt og bearbejdet af Grete Juel Jørgensen og er kortere end f.eks. Gyldendals Udødelige. Den læsevenlige opsætning gørden også lettere tilgængelig enddenne. Intensiteten og stemningen er dog bevaret ved bearbejdelsen. Fra 5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 19. dec. 2018

Ulvehunden af Jack London - hvor mange læser den nu om stunder? Men nu er chancen der, idet Carlsen/if er kommet med en ny udgave af denne bog i den såkaldte klassiker-serie. Disse beskårede klassikerudgaver kan man godt have sine betænkeligheder ved (se bedømmelsen af Oliver Twist (74.43.96)), men i bogen her er resultatet slet ikke så værst. Klipningen i stoffet er især gået ud over naturbeskrivelserne, mens selve handlingen - med ulvehunden Hvidtand, der som bekendt er bogens hovedfigur - stort set følges i spændende og velkomponerede glimt. Ulvehunden er helt afgjort en af de bedre i klassiker-serien, og det er da slet ikke usandsynligt, at udgaven her kan inspirere en og anden til at ønske nærmere bekendtskab med Jack Londons produktion.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Harne (børn)

d. 5. apr. 2019

Dette er en forkortet udgave af den berømte roman om dyret, der er 1/4 hund og 3/4 ulv. Den danske udgave er af Irma Kvist-Jensen, men det fremgår ikke af bogen om forkortelsen også skyldes hende. Som de øvrige i serien er den gennemillustreret med tegninger i farver - i dette tilfælde af Robert Viby. Jeg synes, forkortelsen er nogenlunde hæderlig, og sproget enkelt og mundret. Kan læses fra ca. 10-11 år. Illustrationerne er, skønt stereotype, knap så »kulørte« som i flere af seriens øvrige bind. En lidt overflødig, men dog forsvarlig éngangsanskaffelse i børnebiblioteket.


Politiken

d. 1. mar. 1975

af

af

Knud Bagger Christensen

d. 1. mar. 1975



Informationer og udgaver